Rendszerüzenet

Rangos hollandiai kitüntetést kapott a Debrecen-Nagyerdei Egyházközség presbitere

Dr. Pusztai Gábor kezdeményezője és egyik szervezője a Michiel de Ruyter holland tengernagyról és a gályarab prédikátorok kiszabadításáról (1676. február 11.) szóló évenkénti megemlékezéseknek. Most a holland király által adományozott elismerést vehetett át.

Dr. Pusztai Gábor habilitált egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszéke oktatója (korábbi tanszékvezetője) 2024. szeptember 12-én a Holland Királyság budapesti nagykövetségén vette át az Orániai-Nassaui Rend Lovagja kitüntetést Desiré Bonis nagykövettől, amelyet Vilmos Sándor holland király adományozott neki a magyar-holland kapcsolatok történetének kutatásában és a magyar-holland kapcsolatok ápolásában szerzett érdemei elismeréseként. Ez a lovagi cím az egyik legmagasabb kitüntetés, amit külföldi kaphat Hollandiában, jelenleg Magyarországon mindössze négy ember birtokolja.

A királyi család nevét viselő érdemrendet 1892-ben alapították, amelynek hat osztályából az Oranje-Nassau rend lovagja címet a holland kultúráért tett erőfeszítésért ítélik oda, elsősorban holland állampolgároknak, kivételes alkalommal – mint Pusztai Gábor esetében – külföldiek számára is. A budapesti Holland Nagykövetség rezidenciáján szeptember 12-én rendezett ünnepségen Désirée Bonis nagykövet fogadta és köszöntötte a díjazottat.

Pusztai Gábor református egyháztagunk, a Debrecen-Nagyerdei Egyházközség presbitere.

Forrás: unideb.hu