Rendszerüzenet

Religio et Patria

A Tiszántúli Református Egyházkerület által kezdeményezett Religio et patria, Szabadság – Hitvallás – Alkotás elnevezésű turisztikai program a reformáció szerteágazó teológiai, történelmi, kulturális, művészeti, szellemi örökségére hívja fel az érdeklődők figyelmét.

„Debrecen a reformáció városa” túra, a magyar reformáció epicentrumának számító Debrecen, a „magyar Genfnek” vagy „kálvinista Rómának” is nevezett város reformációs örökségét fűzi fel egy útvonalra.

A „Koronás fejedelem útján – Bocskai nyomában” túraútvonal Bocskai István, a magyar reformátusság legnagyobb uralkodójának fontosabb emlékhelyeit mutatja be, emlékeztetve ezzel a protestáns vallásszabadság kivívásában játszott meghatározó szerepére.

Az „Irodalomtörténeti emlékhelyek Szatmárban” túraútvonal a magyar művelődésben fontos szerepet betöltő szatmári tájra kalauzolja el az érdeklődőket, arra a vidékre, ahonnan a reformáció, a felvilágosodás és a nemzeti romantika korában a modern kultúra nagy alkotóinak sora származott, akiknek alkotói munkáját áthatotta református hitük és neveltetésük.

Részletesebb leírás az örökségtúrák menüpontban.