Rendszerüzenet

Lezárta 486. tanévét a Debreceni Református Hittudományi Egyetem

„Ennek a látásmódnak a jegyében jött egészen közel az Isten egyszülött fia, és a boldogmondások mindegyikének megvalósulásában az ő lelki arcképe és életútja rajzolódik ki mögöttük” – fogalmazott Fekete Károly püspök. A Nagytemplomban búcsúztak a tanévtől a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai. A tanévzáró közgyűlésen 141 hallgató vehette át oklevelét.

1 Amikor Jézus meglátta a sokaságot, felment a hegyre, és miután leült, odamentek hozzá tanítványai. 2 Ő pedig megszólalt, és így tanította őket: 8 Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.

Az évzárón Fekete Károly püspök Máté evangéliuma 5. fejezetének első kettő, valamint 8. versei alapján hirdette az igét. Mint mondta, nagy ajándék, hogy a boldogsághoz vezető utat Jézus Krisztus mutatja meg, mert a mi értelmezésünkben sokszor nagyon szubjektív és elmosódó a boldogság fogalma. „Jézus boldogmondásai tulajdonképpen üdvösségmondások. A Jézus által boldognak mondottak jobb helyzetben vannak, mint mások. Azoknak jó igazán, akik az üdvözülés útján járnak” – fogalmazott, majd hozzátette, nem az az egyedüli boldogság-faktor, hogy a magunk kedvenc foglalatosságait végezzük el és a számunkra kellemes élményeket biztosító dolgokat keressük, hanem az, hogy „pedagógusként, vallástanárként, lelkipásztorként hogyan tudunk mi is élményeket adni, élményeket nyújtani másoknak, a körülöttünk élőknek”.

 „Ennek a látásmódnak a jegyében jött egészen közel az Isten egyszülött fia, és a boldogmondások mindegyikének megvalósulásában az ő lelki arcképe és életútja rajzolódik ki mögöttük” – magyarázta a tiszántúli püspök. Jézus nem csupán kimondta a boldogmondásokat, hanem meg is valósította, a gyakorlatban megélte mindet: „Ezek a mondások olyan ígéretek, amelyekben a világ és az ember Jézus által feltárt új képe ragyog. Az értékek átértékelése történik meg bennük.”

A tiszta szívűek meglátják Istent – annak jó igazán, aki szembesül az Isten tisztaságával. „Akkor megtisztul a saját szíve és az egész lénye, Isten tisztító jelenléte hatással van ránk, lefoszlik rólunk minden tisztátalanság – folytatta Fekete Károly. – Nagy bibliai gondolatok, nagy személyiségek és nagy távlatok vannak emögött az állítás mögött. A Jelenések könyve szerint a mennyei Jeruzsálemben megvalósuló új isten-kapcsolat Ő közötte és mi közöttünk azzal a jellemvonással bír, hogy az üdvözültek látni fogják az Isten arcát – mégpedig színről-színre a maga teljes valójában.” Mint mondta, a tiszta szívűek mögött ott áll a zsoltáros Dávid király, aki azt esdekli, hogy „tiszta szívet teremts bennem Istenem”, és egy próféta közvetíti az üzenetet: „új szívet adok nektek és új lelket adok belétek” – a szívről beszél, de igazából nem szívcserét ajánl, hanem istencserét.

„Isten a mi szívünk távolságától függetlenül a közeledést választotta, mert Isten szív-közelbe jött. Egészen belénk költözött, csodásan jelent meg ebben a világban. Isten szeretete az a tűz, amelyik kiégeti a szívünkből mindazt, ami nem odavaló, és egyesíti az értelmünket, az akaratunkat, az érzelmeinket” – tette hozzá. Ő az övéi között nem tűr meg bűnt, de a tiszta szív, a tiszta szívű, mások elé álló ember olyan, mint a jól működő iránytű – ugyanakkor a tiszta szív állandó éberséget követel.

„Azt kívánom a kedves útra indulóknak, hogy tisztogassa a szívünket napról-napra az a Jézus, aki képes arra, hogy szeretetteljessé tegye a megnyilvánulásainkat azok felé, akiket ránk bízott. Munkálja bennünk azt a látásmódot, aminek már most kihatása van a jelenlegi életünkre. Isten gyermekei nem a másik boldogtalansága árán keresik a boldogságot, ezért valósítsátok meg úgy boldogságotokat, hogy azzal másokat is boldoggá tudjatok tenni” – zárta gondolatait Fekete Károly.

Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, ebben az évben 531 hallgató járt az egyetemre, közülük 136-an hitéleti szakokra, 211-en tanító szakra, 165-en szakirányú továbbképzésekre, és 20-an a doktori iskolába. Az ünnepélyes tanévzárón 26 hitéleti szakos, 37 tanító és 78 szakirányú továbbképzést végzett hallgató kapott oklevelet.

„A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen folyó oktatás a tanárok és a diákok egymásra ható lelki és tanulmányi közössége. Abban bízom, hogy a mögöttünk lévő években, a maguk rendkívüli eseményei ellenére is, sikerült átadnia intézményünknek ezt a múlt értékeit megbecsülő, de ezzel együtt is folyamatos megújulásra ösztönző, tágas teret adó örökséget” – fogalmazott a rektor, majd hozzátette: „azt kívánom, hogy lelkipásztorként, tanárként, tanítóként, és minden további képzési területünk szerint, szerteágazó szakmai pályájukon képviseljék ezeket az értékeket, és tudják öregbíteni a Debreceni Református Hittudományi Egyetem jó hírnevét.”

Farkas Zsuzsanna
fotó: Miskolczi János