Rendszerüzenet

Keresztyén identitáskeresés – Beszámoló a Tiszántúli Református Egyházkerületi Nőszövetség Bibliaiskolájáról

A Tiszántúli Református Nőszövetség hagyományos bibliaiskoláját Berekfürdőn tartotta meg 2024. április 11-14. között, immáron 28. alkalommal. A bibliaiskola alapigéje a Zsidókhoz írt levél negyedik fejezetének tizenkettedik verse volt: „Mert Isten Igéje élő és ható”. Az iskola előadásai és áhítatai arra keresték a választ, hogyan formálja az ember identitását az olvasott és a hallott Ige, amikor élővé válnak. Tarcsai Judit beszámolója.

Nyitásként Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Egyházkerület püspöke tanított bennünket. Nyitó áhítatában a 2Tim 3,14-17 alapján az Írott Igéről, a Szentírásról beszélt. "Az embert csábítják az új dolgok, de a keresztyéneknek nagyon fontos, hogy megmaradjanak abban, amit a Biblia tanít számukra. De mit várhatunk a Szentírástól? Ez a könyv hitünk és életünk zsinórmértéke, ezen keresztül kell mindent megszűrni. Ma, amikor az érték- és mértékvesztés korában élünk, a Biblia vezethet vissza bennünket a helyes mértékhez. Az Isten szava szól ki belőle, és mindig személyre szólóan. Akkor is megtalálja az ember, ha nem keresi a választ. Elhoz valami olyan újat, aminek nem csak a csomagolása szép, hanem az is, ami benne van. Az Isten Szentlelke nem csak a szentírókat ihlette meg, hanem az olvasót is inspirálja. Az Ige megszólítja, belátásra bírja, megtérésig vezeti a fáradt embert. Az inspiráció belevisz egy folyamatba, és az ihletettség megmozdulásra, cselekvésre ösztönöz. Elindít valamit az emberben. Az Isten nevelésében benne van a feddés és a dicséret, mindig jókor és jól. Célja a megjobbítás, a felegyenesítés, az igazság útján való vezetés. Mert a Szentírás képes feltámasztani az emberben az alvó lelkiismeretet, felkészíteni az embert a jó cselekvésére, és képes arra, hogy táplálja a szeretetet."

Péntek délelőtt először Dr. Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára az Ószövetségen keresztül segítette a résztvevőket a keresztyén identitás gyökereinek keresésében. Az ő előadását követően Dr. Gaál Botondné Dr. Czeglédy Mária elnök asszony foglalta össze a Nőszövetség elmúlt és ránk váró feladatait, rendezvényeit. Ebéd után a népi hiedelmek, népi vallásosság volt a téma. Először Dr. P. Szalay Emőke muzeológus, néprajzkutató tartott előadást Népi hiedelmek, tévtanítások címmel, majd Dr. Jenei Péter református vallástanár és ifjúsági vezető kalauzolt bennünket az ókori Izrael népi vallásosságában.

Szombaton délelőtt Dr. Ledán M. István, a DRHE adjunktusa Identitásunk újszövetségi alapjai című előadását, majd Jakab Krisztina, a Beregi Egyházmegye elnökének beszámolóját hallhattuk Életünk Kárpátalján címmel. Még ebéd előtt a résztvevők csoportokba szerveződve bibliaismereti tudáspróbán adhattak számot ismereteikről. A délutáni szieszta után Dr. Békési Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem docensének előadása volt még hátra, amiben professzor úr nemzeti identitásunk történeti alapjait ismertette.

A reggeli áhítatokat, és imaközösséget Lőrincz Johanna és Takács Evelin theológák vezették.

A Bibliaiskola vasárnap úrvacsorás istentisztelettel zárult, ahol az igei szolgálatot dr. Feketéné Kavisánszki Györgyi tiszteletbeli nőszövetségi elnök végezte.

Köszönet és hála illeti a vezetőket, akik ismételten ilyen tartalmasan megszervezték ezt az együttlétet a jelenlévő nőszövetségi asszonytestvérek épülésének javára.

Soli Deo Gloria!


Szöveg: Tarcsai Judit, a Debrecen-Szabadságtelepi Nőszövetség titkára
Fotók: Máté Gyuláné, a Debrecen-Kossuth utca Nőszövetség elnöke