Rendszerüzenet

Dél-Koreában rendeztek konferenciát a közép-európai és a kelet-ázsiai protestantizmusról

Hatodik alkalommal került megrendezésre a Magyar-Koreai Teológiai Fórum („Hun-Han” Teológiai Fórum). Tudománnyal az egyházért. Koreai és kelet-közép-európai protestáns megfontolások bibliai, történeti, rendszeres teológiai és missziói szempontokból címmel 2024. április 21-27. között, 17 előadó részvételével.

A kétévente megtartott konferenciasorozatnak, amelyet Kovács Ábrahám debreceni és Jaeshik Shin koreai professzorok szerveztek, ezúttal két dél-koreai intézmény: a szöuli Presbiteriánus Egyetem és Teológiai Szeminárium (PUTS) és a Honam Teológia Egyetem és Szeminárium (HTUS), Gwangju adott otthont. A konferencia magyar résztvevői a Kárpát-medence szinte mindegyik magyar nyelvű protestáns teológiai felsőoktatási intézményeit képviselve érkeztek Dél-Koreába, előbb Szöulba. A résztvevőket a PUTS rektora és teológiai tanárai fogadták, majd közös istentiszteletre került sor az egyetemi kampusz templomában, ahol Kovács Ábrahám hirdette az Igét mintegy kétezer koreai egyetemista és egyetemi tanár előtt.

Gwangjuba érkezve Jaeshik Shin teológiai tanár és Heungjin Choi, a HTUS rektora, valamint teológiai tanárai fogadták a magyar résztvevőket. A hatodik HUN-HAN Teológiai Fórumon előadott: Füsti-Molnár Szilveszter, a Sárospataki Református Hittudományi Egyetem rendszeres teológiai tanára, Gonda László, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) általános rektorhelyettese, Kovács Ábrahám, a DRHE rendszeres teológiai tanára, valamint a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának tanára, Kulcsár Árpád, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem tanársegédje, Lányi Gábor, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánhelyettese, az egyháztörténet tanára, Lucski Márta, a Pápai Református Teológiai Akadémia gyakorlati teológiai tanára, Lukács Olga, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának dékánja és Pásztori-Kupán István, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem professzora, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának teológiai tanára, valamint Czövek Tamás, a budapesti Pünkösdi Teológiai Főiskola tanára. A HTUS kampuszán Czövek Tamás professzor hirdette Isten Igéjét az egyetem hallgatóinak és oktatóinak népes serege előtt.

A konferencia tovább erősítette a magyar-koreai protestáns kapcsolatokat, a résztvevők számára betekintést engedett a sokszínű, mégis egységes protestáns tudományos teológiai gondolkodás kontinenseken átívelő világába. A tudományos együttlét záróakkordjaként bemutatásra került a konferencia-sorozat előadásait megörökítő kiadványsorozat negyedik kötete, amely a két évvel korábban, a komáromi Selye János Egyetemen megtartott konferencia előadásait tartalmazza. A résztvevők jó reménységüket fejezték ki, hogy 2026-ban a Pápai Református Teológiai Akadémián folytatódhat a konferenciasorozat. A magyar résztvevők köszönetüket fejezték ki a HTUS és PUTS egyetemeinek a szeretetteljes, megkülönböztető fogadtatásáért, valamint a fő szervezőknek, Jaeshik Shin és Kovács Ábrahám professzoroknak áldozatos munkájáért.