Rendszerüzenet

Templomszentelési jubileumért és szociális fejlesztésért adtak hálát Mezőkovácsházán

Ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg a Békés vármegyei Mezőkovácsházán a templom felszentelésének 125. évfordulójáról, illetve hálát adtak azért a közel 750 millió forintos támogatásért, amely révén az egyházközség támogatott lakhatást és nappali ellátást alakított ki két településen.

A Mezőkovácsházi Református Egyházközség eddig házi segítségnyújtás és szociális étkeztetés révén volt jelen a szociális szférában. A 2021-ben Kovácsházi Református Szolgáltató Központ néven alapított intézményen keresztül jelenleg öt településen mintegy 540 főnek nyújtanak házi segítségnyújtás szolgáltatást, illetve 70 fő veszi igénybe a szociális étkeztetést. A térségben élők számára biztosított ellátások körét szerették volna bővíteni, így két európai uniós pályázat segítségével nappali ellátás infrastrukturális fejlesztését és támogatott lakhatást alakítottak ki Mezőkovácsházán és Orosházán. A támogatott lakhatáshoz olyan ingatlant keresett az egyházközség, ahol az akadálymentesítés is megvalósítható. Ilyen épületet végül a mintegy 25 km-re fekvő Orosházán találtak, ahol két, egyenként 8-8 fő elhelyezésére lehetőséget adó ingatlant újítottak fel, egy harmadik helyszínen pedig az ellátottak nappali foglalkoztatása valósul meg. A másik, nagyobbik intézményegységet Mezőkovácsházán alakították ki egy ingatlan felújításával és egy teljesen új épületrész hozzáépítésével. Itt fogyatékkal élő személyek nappali ellátását valósítják meg, tervezetten 35 fő befogadóképességgel. Mindkét szolgáltatásra az egész országból várják az érdeklődők jelentkezését.

A 2024. április 21-én tartott ünnepi istentiszteleten ezért a lehetőségért is hálát adott, emellett az idén 125 éves templomról is megemlékezett a gyülekezet. Molnár Virág lelkipásztor beszámolója szerint 1895-ben készültek el a ma álló templom tervei Regdon Sándor aradi építész által. Az alapkövet 1897. május 9-én tették le, a munka különlegessége volt, hogy „tartósság és szépség okáért” a mennyezetet égszínkékre festették és 72 darab aranyozott csillaggal látták el. A templom felszentelésére 1899. október 8-án került sor. Az épület az elmúlt 15 esztendőben magánszemélyek adományai és pályázati források segítségével több lépésben szinte teljesen megújult. Két nagy célja maradt még a gyülekezetnek: a templom eredeti, csillagos mennyezetének, valamint az eredeti torony záró süvegének a helyreállítása.


Molnár Virág, a Mezőkovácsházi Református Egyházközség lelkipásztora

Az ünnepi istentiszteleten a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Fekete Károly azzal kezdte Pál apostol korinthusbeliekhez írt második levelének negyedik fejezetén alapuló prédikációját azzal kezdte, hogy Mezőkovácsháza (korábban: Reformátuskovácsháza) története a Pál apostol által használt különleges képpel állítható párhuzamba. "Cserépedény, ami törékeny, de mégis mennyi mindent kibír! Városotok pusztulások és újratelepítések sorát élte meg. Virágzás és pusztává válás. Teherbírás és sérülékenység egyszerre: micsoda feszültség! Amit ennek a városnak a története üzen, azt Pál apostol eredetileg az ember létéről tanítja. Az ember jellemzője, hogy kincs és cserépedény egyszerre" – emelte ki a püspök.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Hozzátette: az ember rá van szorulva Isten segítségére, és aki ezt önteltségében nem érzi, hanem el van telve önmagával, az megrepedt, tönkrement edény. "Aki viszont érzi méltatlanságát, és aki tudja, hogy ütött-kopott az élete, hogy lepattogzott a máz róla, de rá tud csodálkozni arra, hogy mégis telik napról-napra talpra állni, elindulni, hűséggel járni és létrehozni valamit, s mindezt nem tartjuk természetesnek, akkor van reményünk a boldogságra, mert rá tudunk érezni az Isten jelenlétére, aki mindenek ellenére értéknek, kincsnek lát bennünket" – fogalmazott Fekete Károly.

Az istentiszteleten jelenlévőket köszöntötte Demeter Ottó, a Békési Református Egyházmegye esperese és Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója is.

Az egyházkerület püspöke külön megköszönte Molnár Virág, a Mezőkovácsházi Református Egyházközség lelkipásztorának munkáját, az alábbi szavakkal megszólítva őt.
"Úgy kezdtem az igehirdetésemet, hogy azt mondtam: városotok pusztulások és újratelepítések sorát élte meg. Cserépedény, ami törékeny, de mégis mennyi mindent kibírt! Teherbírás és sérülékenység jellemzi. Virágzás és pusztává válás. Az elmúlt 20 év a virágzásé, ami az anyagyülekezetté válásban, az erősödésben, az építkezésekben, a pályázati eredményességben, a szociális és diakóniai intézményi feladatok végzésében kézzelfoghatóvá vált. Nomen est omen – Nevében a sorsa… Virágzás, amiért köszönetet mondok Molnár Virág nagytiszteletű asszonynak hűséges Mezőkovácsházai szolgálatáért és lemenve a szószékről, átadom számára az egyházkerület ajándékát. Isten tartsa meg hűségét és odaszánt életét!"



Fotók: Mezőkovácsházi Református Egyházközség