Rendszerüzenet

Kortárs kiállítás nyílt a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában

Az ünnepélyes megnyitót követően már látogatható a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményei és a MODEM Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ összefogásával megvalósult Makropædia című tárlat. A 2024. április 19-én rendezett alkalmon részt vett a Pannonhalmi Főapátság delegációja is.

A debreceni kulturális centrumok kapcsolatfelvételének eredményeként a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ a Debreceni Református Kollégium Múzeumával és Nagykönyvtárával közösen rendezi meg a kiállítást a Kollégium klasszicista teremkönyvtárában. A Makropædia egy régi és új könyvekből, könyvalapú konceptuális művekből és más, a könyvekre alapozott kultúránkat feldolgozó műalkotásokból rendezett kiállítás, amely azoknak szól, akik ma olvasnak. Rendezői arra tesznek kísérletet, hogy megmutassák azokat a szerepeket, amelyekben a könyv a Gutenberg által nyomtatott első Biblia kiadása óta eltelt lassan hatszáz évben találta magát. A könyv hosszú ideig az információközvetítés magától értetődő módja volt, amelynek a 20. században digitális médiumok váltak a vetélytársaivá. Az adattárolás és -közvetítés technológiáinak változása minden nemzedéket új lehetőségekkel és kihívásokkal szembesített. Hogyan hatott a tudományra annak közvetítőeszközeként a könyv? Miként gondolkodunk az oktatásról azóta, hogy a tankönyvek egyre nagyobb teret vesztenek az okoseszközökkel szemben? Megtarthatjuk-e a könyves örökségünket a digitális bölcsészeti adatbázisok korában? – A Makropædia ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül 17–18. századból őrzött kötetek és a Debreceni Református Kollégium professzorai után fennmaradt tárgyi emlékek segítségével, valamint kortárs képzőművészek közreműködésével.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

A megnyitón Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke is köszöntőt mondott, gondolatait Comenius idézetével kezdte: „Könyvek révén sokan lesznek tudóssá az iskolán kívül is, könyvek nélkül viszont senki nem lesz tudós, még az iskolában sem!” Ezt követően megköszönte a Kollégium Nagykönyvtára és a MODEM képviselőinek, hogy az együttműködéssel a könyv éltetését végzik. Végezetül megköszönte a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatójának, Dejcsics Konrád atyának, hogy vállalta a tárlat megnyitását, hiszen, ahogy fogalmazott, a főapátság olyan az egyházkerület és a kollégium számára, mint „a modern művészetben járatos idősebb testvér”, hozzátéve, hogy a bencés szerzetesek jelmondata („Ora et labora”) és a kollégium homlokzatán olvasható írás („Orando et laborando”) egy tőről fakad.

A megnyitón köszöntőt mondott Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere is. Puskás István kiemelte: a kiállítás révén a könyv dialógusba került a kortárs művészettel. A kollégium és a MODEM együttműködéséről azt mondta: „a város legősibb és legfiatalabb kulturális intézménye talált egymásra”.


Puskás István, Debrecen alpolgármestere

Vizi Katalin, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a 2018-ban megalapított MODEM-díj keretében hirdették meg a kollégium Nagykönyvtárába tervezett kiállítás lehetőségét, a pályázaton résztvevő kurátoroknak pedig nem volt könnyű dolguk, hiszen két, „szigorú szabályrendszer szerint működő intézménynek is meg kellett felelniük”.


Vizi Katalin ügyvezető igazgató, MODEM

A kiállítást végül Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója nyitotta meg, aki azt emelte ki, hogy a tárlat a MODEM fiatal, pályakezdő kurátorokat támogató hozzáállása révén valósulhatott meg. „Tisztelettel adózók a két résztvevő intézmény együttműködése előtt. A mi szerzetesközösségünk tapasztalata az, hogy bizonyos ügyek egyszerűbben elintézhetők a megszokott úton, mégis a közösségi felelősségvállalás érdekében elengedhetetlen az önkiüresítés, hogy akár saját akaratunkról lemondva is bízzunk egymásban”.


Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója

A kiállítás november 15-ig látogatható a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának látogatási idejében.

A kiállító művészek: Asztalos Zsolt, Fábián Erika, Gerhes Gábor, Hegyvári Bernadett, Illés Andor Erazmus, Mézes Tünde Karolina, Pamuki-Balogh Viktória, Pataki Tibor, Pólya Zsombor, Richter Sára, Szíj Kamilla, Üveges Máté. Kurátorok: Kincses Gergő és Zachar Veronika.

Fotók: Miskolczi János