Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2023. december 22.

,,Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól.” (Pál második levele a korinthusiakhoz 1. fejezet, 2. vers)


„Az az Ő kegyelme, hogy számára fontos az, hogy a te Istened és az én Istenem is legyen, és hogy így is felmagasztaljuk őt” – mondja Karl Barth. Itt pedig megjelenik a karácsony titka és mélysége, hiszen Isten kegyelme legjobban ott a betlehemi istállóban mutatkozott meg. Tulajdon Fiában, akin keresztül kifejezte minden idők embere felé: Fontosak vagytok nekem! Istenetek akarok lenni. Az apostol, mintha azt mondaná itt a gyülekezet tagjainak, 2023-ban pedig nekünk, hogy engedjétek meg, hogy Ő legyen az Úr az életetekben. Pontosan azért, mert ha Ő életünk trónjára ülhet, akkor kaphatjuk meg egyedül a tőle jövő békességet, ami azt jelenti, hogy minden a rendeltetése szerint él és növekszik az életünkben. Azt az állapotot, amikor minden rendben van Istennel és Istennél, amikor az Ő akarata töretlenül megvalósul az életünkben. Békességünk van és lehet még a zűrzavar, a káosz, a bizonytalanság és békétlenség között is. Pontosan azért, mert az Isten békessége minden értelmet felülhaladó békesség, ami nem emberi és amit egyedül nála lehet megtalálni. Adventben elcsendesedve, megszentelve a várakozás idejét, karácsonykor pedig a jászol mellé borulva. Ámen

Szalay Kont András
Milotai, Uszkai és Magosligeti Református Egyházközség

...

Ilusztráció: Sz. Kóczián Melinda

Hol van békességünk az állandó zajban?

Világjárvány, infláció, energiaválság, háborúk a közelben – és ez csak az utóbbi három évünk. Sokat és sokszor gondolunk napjainkban a békére, mégis egyre távolibbnak tűnik. Pedig a béke több, mint a bennünket körülvevő világ lecsillapodása és megnyugvása. Krisztusban lehet miénk a megbékélés, így karácsony fényei talán emlékeztetnek ebben a nehéz esztendőben is, hogy ezt a békét vágyjuk megtalálni önmagunkkal, egymással, és mindenekelőtt Istennel. Éppen ezért ebben az évben Krisztus születésének ünnepére készülve decemberi kalendáriumunk témája a békesség és a megbékélés. Ennek jegyében hívjuk adventi várakozásra és elcsendesedésre olvasóinkat!