Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2023. december 19.

„Miközben ezekről beszélgettek, maga Jézus állt meg közöttük, és így köszöntötte őket: Békesség nektek!” (Lukács evangéliuma 24. fejezet, 36. vers)


Öt nap van hátra! A „véghajrába” értünk. Nyakunkon az ünnep – szoktuk mondani. Megvettünk mindent? Mire van még szükség? Siess, mert már nem biztos, hogy megkapod amire vágysz! Ilyen és ehhez hasonló felszólításokkal és kérdésekkel bombáznak minket napról-napra a médiában. Mindenhol ünnepi dallam csendül fel és felerősödik a rohanás, a békétlenség érzése az emberben akarva, vagy akaratlanul.

Ezekben a nehéz ünnepre készülő pillanatokban szól hozzánk maga Jézus Krisztus: „Békesség nektek!” Megáll közöttünk és beleszól a mi nyugtalanságunkba, sietségünkbe. Rávilágít arra, hogy ebben a békétlenségben kell várnunk igazán az igaz Békét, aki számunkra már megszerezte az ünnepi nyugalmat és boldogságot, így nekünk csak meg kell találnunk.

Ő adja meg, hogy fel tudjuk ismerni és tudjunk így készülni a hátralévő napokban, mert ma is így köszönti az Ő tanítványait: „Békesség nektek!”

Tóth Ádám
Barabási és Vámosatyai Református Egyházközég

...

Ilusztráció: Sz. Kóczián Melinda

Hol van békességünk az állandó zajban?

Világjárvány, infláció, energiaválság, háborúk a közelben – és ez csak az utóbbi három évünk. Sokat és sokszor gondolunk napjainkban a békére, mégis egyre távolibbnak tűnik. Pedig a béke több, mint a bennünket körülvevő világ lecsillapodása és megnyugvása. Krisztusban lehet miénk a megbékélés, így karácsony fényei talán emlékeztetnek ebben a nehéz esztendőben is, hogy ezt a békét vágyjuk megtalálni önmagunkkal, egymással, és mindenekelőtt Istennel. Éppen ezért ebben az évben Krisztus születésének ünnepére készülve decemberi kalendáriumunk témája a békesség és a megbékélés. Ennek jegyében hívjuk adventi várakozásra és elcsendesedésre olvasóinkat!