Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2023. december 14.

„Mert Isten nem a zűrzavarnak, hanem a békességnek Istene.” (Pál első levele a korintusiakhoz 14. fejezet, 33. vers)


Ilyenkor, ünnep előtt, ha a közeli városba megyek, látom a megszokottnál is nagyobb tömeget, a rohanó, parkolóhelyet fürkésző, idegeskedő, ajándékot kereső embereket.  Látom az ünnep előtti zűrzavart és hallom a hangzavart.

Ma nagyon sok ember lelkében is jelen van ez a zűrzavar. Háború, járvány, betegség, pénztelenség, magány zűrzavara, a félelem, a tanácstalanság, a bizonytalanság hangzavara, békétlensége. Igy volt ez az első adventben is 2000 évvel ezelőtt.

A jó hír, hogy Isten rendet tud rakni, a békétlenségben békességet tud adni. Fiát, Jézus Krisztust azért küldte el, hogy mi békességben éljünk.  Advent azt is üzeni, hogy aki várja a békesség Istenét, annak az életében rend és harmónia van. Ismeri az Üdvözítőt, tudja, hogy mi végett van a világon, szeretné dicsőíteni életével az Istent és igyekszik szeretettel szolgálni másoknak, hogy lássák meg ők is az örök életet. Tisztában van vele, hogy Isten mindenható, mindenütt jelen van és Szentlelke által munkálkodik. Terve van velünk, szeret és szemmel tart mindannyiunkat.

A Jézus Krisztussal való közösségben lehet békessége mindannyiunknak egy hangos, zűrzavaros, bizonytalan világban.

„Övé a dicsőség és a hatalom örökkön örökké.” (1 Péter 5,11)

„Mert megjelent Isten üdvözítő kegyelme minden embernek.”  (Titusz 2,11)

Lakatos Illés
Tyukodi és Pátyodi Református Egyházközség

...

Ilusztráció: Sz. Kóczián Melinda

Hol van békességünk az állandó zajban?

Világjárvány, infláció, energiaválság, háborúk a közelben – és ez csak az utóbbi három évünk. Sokat és sokszor gondolunk napjainkban a békére, mégis egyre távolibbnak tűnik. Pedig a béke több, mint a bennünket körülvevő világ lecsillapodása és megnyugvása. Krisztusban lehet miénk a megbékélés, így karácsony fényei talán emlékeztetnek ebben a nehéz esztendőben is, hogy ezt a békét vágyjuk megtalálni önmagunkkal, egymással, és mindenekelőtt Istennel. Éppen ezért ebben az évben Krisztus születésének ünnepére készülve decemberi kalendáriumunk témája a békesség és a megbékélés. Ennek jegyében hívjuk adventi várakozásra és elcsendesedésre olvasóinkat!