Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2023. december 11.

„Irgalom, békesség és szeretet adassék nektek bőségesen.” (Júdás levele, 1. fejezet, 2. vers)


Békebeli problémánk van: szóltak, hogy a dédi még szundít egyet, a fia nincs még otthon, később menjünk hozzájuk. Mi fázunk, a karácsonyi vásárban három váratlan órát elsétálni lehetetlenség, akkor bemegyünk a városka éttermébe, ahol nem igazán értem az ételek nevét. Mondjuk ez a dödöllével is előfordult már, de ez most dürüm.
A kisfiam szomjas, a cukros-szénsavast szúrta ki, úgyhogy odaguggolunk egy háromévest szépen megkérni, hogy legyen inkább ebből a másik, sötét hűtőből a 100 százalékos alma. A pultos odaszól: abból a másik hűtőből amúgy sem szolgálnak ki. A háború miatt. Guggolókra nyilván nem gondoltak, normál esetben észrevesszük a plakátot és a lakatot. Arcomra fagyott most ez. Jelzi a férjem, hogy hagyjam, majd elmondja. Azok más gyártmányúak. Csipog-villog a jelzés, hogy az étel kész, asztalra tesszük. Evés előtt imádkozunk, finom, csak közben azon gondolkozom, miben változik most a feladatom emberként. Anyaként.
Uram, kérjük, hozd vissza a békebeli problémáinkat! Könyörgünk a békéért! Kérlek, segíts, hogy általad mi magunk is béketeremtők lehessünk!


Kapás Csilla
Szeged-Honvéd Téri Református Egyházközség


...

Ilusztráció: Sz. Kóczián Melinda

Hol van békességünk az állandó zajban?

Világjárvány, infláció, energiaválság, háborúk a közelben – és ez csak az utóbbi három évünk. Sokat és sokszor gondolunk napjainkban a békére, mégis egyre távolibbnak tűnik. Pedig a béke több, mint a bennünket körülvevő világ lecsillapodása és megnyugvása. Krisztusban lehet miénk a megbékélés, így karácsony fényei talán emlékeztetnek ebben a nehéz esztendőben is, hogy ezt a békét vágyjuk megtalálni önmagunkkal, egymással, és mindenekelőtt Istennel. Éppen ezért ebben az évben Krisztus születésének ünnepére készülve decemberi kalendáriumunk témája a békesség és a megbékélés. Ennek jegyében hívjuk adventi várakozásra és elcsendesedésre olvasóinkat!