Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2023. december 09.

„Békesség nektek!” (Lukács evangéliuma 24. rész, 36b vers)


Hangzott egykor a feltámadt Jézus Krisztus megnyugtató, félelmeket elűző, barátságos köszöntése.

Békés ünnepeket! Hangzik hamarosan a mi, s ismerőseink ajkáról az egyik közismert ünnepi jó kívánság.

Békét kívánunk, de melyiket? Azt, amit a világ kínál vagy amelyikért Jézus Krisztus megszületett egykor egy betlehemi istállóban?

A földi béke ideig óráig való. Egy családi béke pillanatok alatt felbomolhat. Két ország békéjét éveken át felülírhatja a világi hatalmak döntése. De a krisztusi, a földön túli, a mennyei béke örökkévaló. Valami hasonló isteni, onnan felülről érkező békére vágyunk, s készülünk annak fogadására. Mert karácsony nem csak a szeretet legnagyobb ünnepe, hanem a békéé is. A fronton leteszik a fegyvert. A családi háborúk is békeszünetet tartanak, hiszen összejön a család, barátok.

Készüljünk a legnagyobb békekövet, Jézus Krisztus fogadására. Általa nem csak ideig-óráig, hanem tartósan békés ünnepünk, örök békességünk lehet. Kérjük hát Őt, a Békesség Fejedelmét, hogy adjon nekünk „…állandó egyességet, / Lelki-testi békességet.” (RÉ’21 464/10)

Kovács Tímea
Gyürei Református Egyházközség

...

Ilusztráció: Sz. Kóczián Melinda

Hol van békességünk az állandó zajban?

Világjárvány, infláció, energiaválság, háborúk a közelben – és ez csak az utóbbi három évünk. Sokat és sokszor gondolunk napjainkban a békére, mégis egyre távolibbnak tűnik. Pedig a béke több, mint a bennünket körülvevő világ lecsillapodása és megnyugvása. Krisztusban lehet miénk a megbékélés, így karácsony fényei talán emlékeztetnek ebben a nehéz esztendőben is, hogy ezt a békét vágyjuk megtalálni önmagunkkal, egymással, és mindenekelőtt Istennel. Éppen ezért ebben az évben Krisztus születésének ünnepére készülve decemberi kalendáriumunk témája a békesség és a megbékélés. Ennek jegyében hívjuk adventi várakozásra és elcsendesedésre olvasóinkat!