Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2023. december 06.

„A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát, a homály földjén lakókra világosság ragyog.” (Ézsaiás próféta könyve 9. fejezet, 1. vers)


A fény, a világosság éltető erőt ad. Különösen a napfény, melyre az embernek kisgyermekkorától idős koráig szüksége van. Nem véletlenül szeretjük a világosságot, a napfényt, hiszen a napsütéses időben energikusabbak vagyunk, jobb a közérzetünk, mint az esős, borús időben.

Ézsaiás próféta Krisztus születése előtt több száz évvel egy próféciát adott át a Messiás uralkodásáról, melyben a világ világosságának, Jézus Krisztusnak a földre jöveteléről is beszélt. Ezek a biztató szavak arról tanúskodnak, hogy Isten akaratából a világban megszűnik a sötétség, a bizonytalanság, a félelem. Az ő rendelése szerint a nép, amely sötétben jár, és a sötétségben szemlélődik, egyszer csak világosságot lát. Ez a nép meglátja Isten dicsőségét, mint a napkeleti bölcsek a fénylő betlehemi csillagot, melynek fényességét nem lehetett elrejteni az emberek elől, és amely a sötét éjszakában is fényesen ragyogott, utat mutatva, reménységet és szabadulást hozva a bűn fogságában lévő nép számára.

Isten kegyelméből az idei adventben mi is kereshetjük és megláthatjuk ezt a fényt, ez az éltető erőt, mely a személyes gondjaink és a világban látható nehézségek között is megnyugvást és békességet hozhat számunkra.

Koi Ágnes
Debreceni Református Hittudományi Egyetem

...

Ilusztráció: Sz. Kóczián Melinda

Hol van békességünk az állandó zajban?

Világjárvány, infláció, energiaválság, háborúk a közelben – és ez csak az utóbbi három évünk. Sokat és sokszor gondolunk napjainkban a békére, mégis egyre távolibbnak tűnik. Pedig a béke több, mint a bennünket körülvevő világ lecsillapodása és megnyugvása. Krisztusban lehet miénk a megbékélés, így karácsony fényei talán emlékeztetnek ebben a nehéz esztendőben is, hogy ezt a békét vágyjuk megtalálni önmagunkkal, egymással, és mindenekelőtt Istennel. Éppen ezért ebben az évben Krisztus születésének ünnepére készülve decemberi kalendáriumunk témája a békesség és a megbékélés. Ennek jegyében hívjuk adventi várakozásra és elcsendesedésre olvasóinkat!