Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2023. december 02.

„Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!” (Ézsaiás próféta könyve 9. fejezet, 5. vers)


„és íme, a csillag, amelyet láttak napkeleten, előttük ment mindaddig, amíg odaérve meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt.” (Máté evangéliuma 2. fejezet, 9. vers)

   Az elmúlt hétvégén Egerben jártunk a férjemmel és a belváros felcsillanó adventi pompája akarva akaratlanul is oda vonzotta az embereket. A főtéren sétálva azon gondolkodtam, hogy milyen idilli minden. Karácsonyi zene szólt, az emberek karácsonyi finomságokat ettek és ittak, a gyerekek boldogan szaladgáltak egyik bódétól a másikig, gyönyörködve a jobbnál jobb játékokban.

   Vajon ez az idill segíti a mi adventi elcsendesedésünket vagy hátráltatja? Vigyáznunk kell arra, hogy a külsőségek ne vakítsák el a lelki szemeinket. Ügyelnünk kell arra, hogy meglássuk Istenünk vezetését. A bölcsek szíve nyitott volt, így a csillag fényén túl látva meglátták Isten vezetését. Meglátták, hiszen elindultak és vándoroltak a csillagot követve, mindaddig, amíg meg nem látták a Megváltó Krisztust.

   Legyen ez az adventi időszak a belső elcsendesedés időszaka, hogy a személyes elcsendesedésünkben meglássuk Istenünk vezetését, mellyel hiszem, hogy minket is elvezet a Békesség Fejedelméhez, az Úr Jézus Krisztushoz. Hiszen csak Ő képes arra, hogy a valódi békességet, az Ő békességét ajándékozza nekünk. Ámen

Dienesné Turiczki Daniella
Zsadányi Református Egyházközség

...

Ilusztráció: Sz. Kóczián Melinda

Hol van békességünk az állandó zajban?

Világjárvány, infláció, energiaválság, háborúk a közelben – és ez csak az utóbbi három évünk. Sokat és sokszor gondolunk napjainkban a békére, mégis egyre távolibbnak tűnik. Pedig a béke több, mint a bennünket körülvevő világ lecsillapodása és megnyugvása. Krisztusban lehet miénk a megbékélés, így karácsony fényei talán emlékeztetnek ebben a nehéz esztendőben is, hogy ezt a békét vágyjuk megtalálni önmagunkkal, egymással, és mindenekelőtt Istennel. Éppen ezért ebben az évben Krisztus születésének ünnepére készülve decemberi kalendáriumunk témája a békesség és a megbékélés. Ennek jegyében hívjuk adventi várakozásra és elcsendesedésre olvasóinkat!