Rendszerüzenet

Újkenyér – a folytatás ünnepe

„Áldott az a kenyér, amelyik találkozik a Jézus kezével és indulatával” – Fekete Károly tiszántúli püspök gondolatai az újkenyér ünnepére.



Ha nincs kenyér – véges minden: az erő, a reménység, a türelem, a lehetőség. Kimerülünk, lefogyunk, feszültek és dühösek leszünk.

Ha van kenyér – van életlehetőség. Energia származik belőle: tetterővé, gondolattá, kreativitássá, reménységgé, életkedvvé alakul át bennünk.

Előttünk van az új kenyér, de ahhoz, hogy az új kenyér ünnepe igazán a folytatás ünnepe legyen, kell még valami. Azt kell tennünk, amit Jézus tett, amikor ezreket elégített meg az evangéliumok tanúsága szerint: vette a kenyereket, feltekintett az égre, megáldotta, megtörte és tanítványainak adta, hogy osszák szét a többiek között. (Lk 9,16)

Áldott az a kenyér, amelyik találkozik a Jézus kezével és indulatával.

Áldott az a kenyér, amelyik hálás égre tekintésre ösztönöz.

Áldott az a kenyér, amelyik megtalálja a szükséget látók kezét.

Áldott az a kenyér, amelyik asztalközösségbe von és szétosztásra késztet, mert ez az áldozat közösséget teremt és egyesít.

„Ha a földbe vetett búzaszem nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz.” (Jn 12,24) Áldásos áldozat ez – élet lett belőle!

Mennyei Gazdánk!

Köszönjük, hogy Te asztalt terítesz jóságodból népünknek. Add nekünk az általad megáldott kenyér csodálatos lelkületváltoztató erejét, hogy éltessen és áldozatkésszé tegyen minket is. Ámen

Fekete Károly