Rendszerüzenet

Virágvasárnap: a visszafordíthatatlanság ünnepe

Visszafordíthatatlan a tömeg sodrása, és visszafordíthatatlanul eltökélik a főpapok és az írástudók, hogy elveszejtik Jézust: már csak a mód megtalálása hiányzik. De tudjuk, hogy ezt is kimódolják… A rövidzárlatos megoldások csapdájába esnek. Csupán lokálisan gondolkodnak: megoldani az égető saját kérdéseket.

Hosszú távú megoldások nélkül azonban minden lezártnak vélt életterületen újratermelődnek a feszültségek és kiéleződnek a konfliktusok. Emberi megoldásaink az alázat és szeretet Örökkévaló Királyának háttérbe szorításával csak viszonylagosan segítenek. Az önzés és gonoszság elhatalmasodása Krisztus Király nélkül visszafordíthatatlan.

Az Egyetlenegy Főpap hosszú távú megoldásról adott számot. Jézus visszafordíthatatlanul haladt a megváltás beteljesítéséig. Virágvasárnapon Jézusban végérvényesen eldőlt: nem hátrál meg a célegyenes előtt, mert visszafordíthatatlanul elkötelezte magát a megváltás művére, a váltságmű egyszer s mindenkorra való elvégzéséig.

Nem állhat útjába semmilyen csábítás, ünneplés, hozsannázás. Nem térítheti el a királlyá tevők éljenzése. A Megváltó Krisztus – mivel neki adatott minden hatalom mennyen és földön – távlatosan lát. A kezdetek kezdeténél jelenlévő teremtő szavú Igétől a minden idők végén elkövetkező örökkévalóságig ível az Ő felelőssége. Ebben az irdatlan fesztávban képes gondolkodni, tenni, szeretni és hordozni az ember ügyét. Ebben a hosszú távú megoldásban minden Krisztusban bízó ember rövid távú ügye is megoldást nyerhet. Ilyen Főpapunk, Főprófétánk és Királyunk nekünk Jézus Krisztus, az Isten Fia!

Fekete Károly tiszántúli püspök