Rendszerüzenet

ÉZFF/305/2022-ITM_Szerz





Támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Támogatás összege: 87.074.744 Ft.

Támogató okirat: ÉZFF/305/2022-ITM_Szerz- Jogutódlásra tekintettel változott: (EKPPF/736/2021-ITM_SZERZ)

Támogatói okirat kiállításának időpontja 2021. június 29.

Kedvezményezett neve: Tiszántúli Református Egyházkerület



Projekt címe:"Keresztpont közösségi ház kialakítása Szegeden"

A Tiszántúli Református Egyházkerület Szeged belvárosában, a Szentháromság utca 26. szám alatt valósította meg a Keresztpont Közösségi Ház kialakítását, amely zöldmezős beruházásként épült és az egyik legnagyobb volumenű református egyházi fejlesztés volt a Dél-Alföldön.

A létesítmény a szegedi egyetemi campus közvetlen környezetében épült fel, egyszerre van közvetlen fizikai kapcsolatban a belvárossal, az egyetemmel, de közel található a szegedi Honvéd-téri református templomhoz is, amely Szeged legnépesebb református közösségének ad otthont.

A Keresztpont Közösségi ház egy többfunkciós épület, amely egyszerre szolgálja a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet missziós céljait, illetve kiszolgálja a Szegedi Tudományegyetemen tanuló diákokat és Szeged belvárosában a közösségi életet.


1. Fotovoltikus rendszer telepítése villamos hálózatra, az épület elektromos energia ellátását a cseréptetőre telepített polikristályos napelemes rendszer kialakítása, az épület komplett víz és csatorna szerelése, korszerű fűtésrendszer kiépítése, gázkazánok elhelyezése, valamint a gáz hálózat kiépítése. Az épület levegő keringető és szellőztető rendszerének teljes kiépítése, klímarendszer telepítése.



Támogatás háttere: ÉZFF/305/2022-TIM_SZERZ [- Jogutódlásra tekintettel változott: EKPPF/736/2021-ITM_SZERZ):




Jelen projekt keretében az alábbi műszaki tartalom valósult meg:

- Cseréptetőre telepített komplett napelemes (fotovoltaikus) rendszer kiépítése és villamos hálózatra kapcsolása. E költségelem biztosítja azt, hogy a ház működésének jelentős része megújuló energiaforráshoz kapcsolódjon. (I. ütem IV. kivitelezői szerződés keretében)

- Az épület belső víz és csatorna szerelése munkáinak elvégzése (I. ütem IV. kivitelezői szerződés keretében)

- Utcafront épületben korszerű fűtésrendszer komplex kiépítése, elektromos vezérléssel, padlóba építve. (I. ütem IV. kivitelezői szerződés keretében)

- Gázkazánok elhelyezése, valamint a gáz hálózat kiépítése (I. ütem IV. kivitelezői szerződés keretében).

- Az épület levegő keringető és szellőztető rendszerének teljes kiépítése, amely biztosítja, hogy a hűtés-fűtés rendszer a lehető legtakarékosabban, komfortosan és minimális környezeti terheléssel működhessen (I. ütem IV. kivitelezői szerződés keretében)

- Klímarendszer telepítése korszerű eszközök felhasználásával. A rendszer kiépítése, az eszközök felszerelése, valamint feltöltése és beüzemelése (I. ütem IV. kivitelezői szerződés keretében)

- A tetőtérben lévő kisközösségi, valamint kollégiumi helyiségeinek (2 db szoba vizesblokkal, csoportszoba) szerkezetkészről, kulcsra készre emelése. (II. ütem keretében)

- épület elektromos szerelési munkáinak teljeskörű befejezése (II. ütem keretében)

- homlokzati nyílászárók beszerelése (III. kivitelezői szerződés keretében, II. és III. részszámla keretében záradékolva).


A beruházás keretében összesen 23 homlokzati nyílászáró és 3 db tetősík nyílászáró készült.




Az épületben az alábbi funkciók kapnak helyet:


Az épületben az alábbi funkciók kapnak helyet:

- -Kávézó: Az utcafronti részen, közvetlenül a főbejáratnál a földszinte kávézó kialakítására került sor, amely nyitvatartási időben kiszolgálja a belvárost, az egyetemistákat, illetve támogatja a Szegedi Egyetemi Gyülekezet missziós tevékenységét.

- - Multifunkciós közösségi tér: Az első emeleten kapott helyet egy multifunkciós nagyterem, amely elsődlegesen gyülekezeti célokat szolgálja ki, hiszen itt zajlanak a Szegedi Egyetemi Gyülekezet közösségi alkalmai. A terem 80 fő befogadására alkalmas, hangosítással, színpaddal, színpadtechnikával rendelkezik, így kiváló lehetőséget és helyet biztosít nem csak gyülekezeti célú események számára. Céljaink között szerepel a közösségi terem nem egyházi szervezésű kulturális, közösségi célú programok szolgálatába állítani.

- -Szobák: A létesítmény második emeletén két önálló vizesblokkal rendelkező szoba kialakítására nyílt lehetőségünk. Az első tervezési szakaszban az épületet három emeletesre terveztük, azonban a költségcsökkentés miatt a tervezési koncepció éppen abban módosult, hogy végül két emeletes lett az épület. Ha megvalósult volna az eredeti beruházási koncepció, a harmadik emeleten szobákat alakítottunk volna ki, amely egyetemisták számára biztosított volna kollégiumi szállás lehetőséget. Ebben az esetben akár 10-15 egyetemista számára tudtunk volna férőhelyet biztosítani. A módosított, megvalósult műszaki beruházási program értelmében két szoba és egy közös konyha kialakítására nyílt lehetőségünk, amely 4 református egyetemista számára biztosít otthont a jövőben. Távlati elképzeléseink között szerepel az ingatlanon található melléképület felújítása és átalakítása, amely újabb férőhelyek kialakítására nyújtana teret, ezzel lehetővé téve az eredeti koncepció (kollégiumi, diákotthon funkció erősítése) megvalósítását.

- - Kisterem: A második emeleten kialakításra került egy kisebb terem (15 fő befogadására alkalmas), amely közösségi térként fog működni a jövőben. A kisterem kisebb létszámú hitéleti, közösségi, kulturális programok lebonyolítására biztosít teret.

- - Iroda: A második emeleten került kialakításra egy iroda helyiség, amelynek fontos szerepe lesz a létesítmény üzemeltetésében és a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet organizálásában.