Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2022. december 20.

„Te azt a hited, amely benned van, tartsd meg Isten előtt. Boldog, akinek nem kell elítélnie önmagát abban, amit helyesel.” (Róm 14,22)


A mai világban egyre nehezebb bármit is megtartani. Minden ideig-óráig való. A perc töredéke alatt változik minden. Ideológiák jönnek és mennek, ahogyan a hatalmak is.

A Szentírás azért tud egyedülálló lenni, és megmaradni, egyúttal megtartani is, mert ami benne van, az változhatatlan és megváltoztathatatlan. Nem tudjuk befolyásolni, semmilyen módon nem tudjuk manipulálni. Isten hozzánk szóló szava örök. S mert tetszik, vagy nem, mi sem változunk: az ember csak ember marad. Teremtmény és kegyelemre szoruló.

Hogy kinek mi okoz boldogságot, az egyén függő. Pillanatnyi boldogságunk sok minden függvénye, sok mindenhez társítjuk. De életre szóló boldogsága csak annak van, aki hisz. Mert aki hisz, annak nem kell hajhászni a pillanatnyi boldogságot sem, hanem meg tudja élni. Ezt a hitet pedig Istentől kapjuk ajándékba, ezért fontos, hogy meg is tudjuk tartani Isten előtt.

Ha van hitünk, akkor az adventi külcsín nem a legfőbb foglalatosságunk, nem kell szorgoskodnunk azon, hogy ünnepi hangulatba hozzuk magunkat. Akkor nem csak ilyenkor fontos számunkra, hogy nyitottá váljunk a szeretetre, nem kell különböző praktikákhoz folyamodnunk. Ha van hitünk, akkor nem elvesz belőlünk a készülődés, hanem hozzánk tesz, akkor a karácsony nem egy szokás, hanem valóban ünnep. Nem kell hasonulnunk a világhoz, mert hitbeli meggyőződésünkből fakad az ünnep várása, és boldogságunk beteljesülése Krisztus születésének emlékezetével, amikor a menny és a föld újra összeért, mert megjelent az Isten üdvözítő kegyelme.

Akinek ilyen hite van, az boldog, mert boldogsága nem függ attól, hogy szétrepedt-e a karácsonyi bejgli vagy nem, hogy örömet okozott e ajándékaival vagy sem. Azt nem vádolja lelkiismerete abban, amit helyesel, mert tudja, hogy amit cselekszik, az Isten előtt is helyes, nem csak az emberek előtt. Akinek ilyen hite van, amiről Pál apostol ír, az boldog tud lenni a nehézségek és megpróbáltatások idején is, mert nem e világ mércéjével méri a boldogságot, hanem az isteni kegyelem mércéjével, amellyel megáld az Isten bennünket minden nap, Krisztusért. Akinek ilyen hite van, annak boldog ünnepe van!

Varga-Kovács Mária