Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2022. december 16.

„Boldog vagy, Simon, Jóna fia, mert nem test és vér fedte fel ezt előtted, hanem az én mennyei Atyám.” (Mt 16,17)


Boldog az az ember, aki ismeri az Úr titkát.

Milyen titkot? Hogy miképpen vitte véghez az Úr Isten a teremtés nagy csodáját? Hogy mit jelentenek pontosan a Jelenések könyvében leírt események és mikor következnek be? Vagy képes megérteni az angyalok nyelvét?
Nem. Nem az az ember a boldog, aki ismeri Isten minden titkát, hanem az, aki ismeri azt a nagy titkot, amit a mennyei Atya felfedett Simon Péternek.

Mi ez a titok? Nem más, mint amit Péter egy verssel korábban mond Jézusnak, amikor arról kérdezi a tanítványokat, hogy kinek tartják őt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.”

Ebbe a titokba való beavatásra készítették a próféták évszázadokon át a népet. Erre mutatott rá Keresztelő János is. Ez a titok vált szemmel láthatóvá azoknak, akik földi életében találkoztak Jézussal.
Simon Péter azonban nemcsak a próféták bölcsességét ismerhette meg, nemcsak a szeme előtt volt ez a csodálatos titok anélkül, hogy be lett volna ebbe avatni őt, hanem az Atya Isten felfedte ezt előtte.
És az Atya ma is azon munkálkodik, hogy minél többen ismerhessék fel ezt a titkot, ami a karácsony titka is: Elküldte Felkentjét az Isten. De nem akárhogy! Emberré lett az Isten, hogy nekünk biztos helyünk legyen Isten mellett, az Ő országában.

Boldogok vagyunk attól a perctől fogva, hogy felismertette velünk az Isten: szükségünk van a Krisztusra, és ez a Krisztus maga Jézus, a karácsonykor született Isten Fia. És újra meg újra megízlelhetjük a valódi boldogságot azokban a pillanatokban, amikor erre a nagy titokra ismét képesek vagyunk rácsodálkozni, és ezáltal megélni megajándékozottságunk örömét.

Adja Isten, hogy ez ebben az adventben is így legyen! Ámen.

Csorvássy Zsófia Fruzsina