Rendszerüzenet

Adventi kalendárium

2024. május 08.

„Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.” (Mt 5,9)


2022-ben a béke utáni sóvárgás erőteljesen meghatározza az imádságainkat és a közhangulatot egyaránt. A szomszédunkban dúló háború mindnyájunkat ráébresztett arra, mennyire törékeny a béke állapota, milyen világméretű következményeket okoz, ha a békesség helyére a háborúskodás költözik. A mindennapok szomorú valósága azonban azt mutatja, hogy nem csak országok, hanem bizony köztünk, emberek között is beállhat a hadiállapot. Kudarcot vallunk az Istentől kapott elhívásban: „Éljetek egymással békességben!” (1Thessz 5,13) Erre a magunk erejéből képtelenek vagyunk, mert testvér a testvér ellen, házastárs a házastárs ellen, gyermek a szülő ellen hadakozik.

A Békesség Fejedelmének eljövetelére készülünk, aki bűneinkért eleget tett, és megbékéltetett az Atyával. A béketeremtés csodálatos példájaként áll előttünk Jézus, aki e szavakkal arra hív, legyünk részeseivé ennek az isteni munkának, a béketeremtés közel sem egyszerű szolgálatának. A béketeremtőknek először személyes életükben kell elkezdeni ezt a küldetést: kapcsolataik rendezését, ezt követően tudják majd eredményesen képviselni mindezt a tágabb környezetükben, az őket körülvevő társadalomban.

A béke előmozdítása nem egy hálás feladat, sok nehézséggel jár, akár mi akarunk békét kötni, akár csak segítségül sietünk a vitás felek békítésében. A béketeremtés áldozatokat követel: időt, energiát, esetleg konfrontációt, illetve sokszor könnyeket. De hogy is lehetne könnyű ez, hiszen az Isten is a legnagyobb árat fizette akkor, amikor odaadta értünk Egyetlen Fiát.

Ennek az Istennek a fiainak neveztetnek azok, akik beállnak a béketeremtők áldozatokkal járó szolgálatába. Küldetésük közben nem mindig a boldogságot fogják megtapasztalni, de Jézus ígérete szerint a jutalmuk semmiképp nem fog elmaradni. A boldogság és az istenfiúság kitüntető állapota jut majd azoknak, akik az ember-ember közötti kapcsolatban a békesség megteremtésén fáradoznak, és nem az erőszakot, a káoszt és a haragot mélyítik. Ebben a szolgálatban segítsen és tanácsoljon minket a Békesség Fejedelme!

Dicső Melinda