Rendszerüzenet
2020. október 28.

Bokrétaünnepséget tartottak a Debrecen Nádsíp utcában épülő református óvodában

Új óvodát épít a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának keretében. A szerkezetkész épületben október 28-án tartották a bokrétaünnepséget.

Az eseményen dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldást kért az épülő intézményre, majd Soltész Miklós, a Miniszerelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Széles Diána Debrecen alpolgármestere és Kósa Lajos országgyűlési képviselő tartottak ünnepi beszédet, végül Iszlai Endre, az egyházközség lelkipásztora ismertette a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programját.

A Nádsíp utca 11. szám alatt épülő óvoda munkálatai 2020 júniusában kezdődtek, és mára már szerkezetkész állapotban van az épület. Az építkezés várható időtartama egy év. A fejlesztés közel 470 millió forintos kivitelezési forrását a Magyar Állam biztosította a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programján keresztül. A négy csoportszobás, 100 gyermek befogadására kész óvoda tervezését a Bíró és Társa Építésziroda nyerte el, míg a kivitelezési munkálatokat a Goldbrick Kft. végzi.

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának Óvodafejlesztési Projektirodájával közösen elvégzett demográfiai és fenntarthatósági vizsgálatok, valamint a helyszíni szükségletfeltárások következtében döntött úgy a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Debreceni Református Egyházmegye, hogy Debrecen ezen városrészén indokolt egy új református óvoda építése. A fejlődő Nyugati ipari park közelében, a Fészek Lakópark mellett találták meg azt a korábban a debreceni önkormányzat tulajdonában lévő 3600 nm-es telket, amely tervekhez alkalmasnak bizonyult. Az önkormányzat kezdettől fogva támogatólag állt hozzá a református egyház elképzeléséhez, és a telket az egyházközség megvásárolhatta a projekt keretén belül. A megrendelő és a tervező is arra törekedett, hogy egy a mai kor igényeit kielégítő, modern és fenntartható épület adjon majd otthont a gyermekeknek, így született meg annak a 844 nm-es épületnek a terve, amelyet most már látható is. Az új óvoda fenntartója a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség lesz.

Iszlai Endre kiemelte, hogy a gyermekvállaláson gondolkodók vagy gyermeket nevelő családok számára mennyire fontos, hogy a gyermekeik megfelelő, biztonságos, jó körülmények között nevelkedjenek, és ne csak testben növekedjenek, hanem lélekben is. "A gyülekezeti munkánk, a gyermekek között végzett szolgálatunk is ebben erősít meg, hiszen egy évről-évre növekvő, erősödő református közösség vagyunk. Mi, a magunk részéről a felépített óvodával, az evangélium szellemében munkálkodó dolgozóinkkal, szeretnénk mindent megtenni azért, hogy a ránkbízott gyermekek ne csak gondos felügyelet alatt legyenek, hanem otthon érezzék magukat az óvodánkban. Fontosnak tartjuk, hogy olyan közösséget építsünk és formáljunk, ahol a fejlődésben lévő gyermekek már kis koruktól a tudás mellett élményeket, tapasztalatokat gyűjthetnek. Ezek között pedig a legfontosabb, hogy Isten szeretetét, gondviselését nap mint nap lássák és tapasztalják. Mi is ebben élünk, mozgunk és vagyunk. Ezért is hisszük, hogy szolgálatunkban segítségünkre van és lesz az az Isten, akinek az élet minden területén a követségében járunk és most ide is Igéjével vezetett bennünket: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Példabeszédek 22,6)" - zárta szavait.

Az Országos Óvoda Program keretén belül olyan óvodák létesülnek, melyek egyszerre felelnek meg a jogszabályi előírásoknak és a keresztyén nevelés feltételeinek. Az új debreceni intézményben is az evangéliumi elvek válnak nevelési eszménnyé és belső ösztönzővé, így az mindenekelőtt azoknak a családok kíván segítő kezet nyújtani gyermekeik neveléséhez, akik elfogadják ezen értékeket.

Fotók: Barcza János