Rendszerüzenet
2019. december 30.

Évváltás és áldás 2020-ra

Dr. Fekete Károly püspök rovata. 

Óévi és újévi gondolatok


Évváltás

Az év utolsó napján az emlékezés fontos dolog, de kérdés: hogyan tesszük? Ézsaiás próféta segít: „Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múlton tűnődjetek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni – talán nem tudjátok?” (Ézs 43,18-19a) Az óév este önvizsgálatra hív, de nem a múltba merengés, hanem az előre tekintés a feladat. Az üdvös emlékezést bizony fel tudja váltani a kóros múltba révedés: a dicsőség-emlegetés nosztalgiája, a gonosz eseménysorok szépítgetése; de a belenyugvás és a vigasztalhatatlanság is gyakran erőt vesz rajtunk. A múltba csontosodás, a megkövülés halálos ellensége a jövő munkálásának. A mártír-teológus, Dietrich Bonhoeffer szerint „minden napot utolsónak kell elfogadnunk, de hitben, felelősségben úgy kell élnünk, mint akik előtt még nagy jövő áll.”

Életünk Ura!

Előtted nem lehet elrajzolni a határokat, az elveket és a távlatokat. Visszatekintve a mögöttünk álló évre, annak minden átélt nehézsége azt hirdeti, hogy cselekvő Urunk maradtál, aki előttünk jártál, velünk vándoroltál ebben az esztendőben is. Nemcsak követtél, hanem vezettél, nemcsak utasítottál, hanem utat készítettél. Amit mi romba döntöttünk, azt Te újra építetted, és amit eltékozoltunk, azt Te összegyűjtötted. Évváltáskor hálát adunk Neked hűségedért és kezedre bízzuk jövendőnket! Ámen.

Áldás – 2020-ra

Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged! (4Móz 6,24) Isten úgy akar megáldani bennünket, hogy megőriz. Nem ma kezdi ezt az őrzést Isten. Ősidők óta működteti, és folytatja azt, amit eddig is hűséggel tett. Sokakat használt ebben. Mi emberi kezeket láttunk magunk körül mozogni, de Isten mozgatta őket, amikor őriztek bennünket betegségtől, óvtak életveszélytől, rossz barátoktól, amikor takargattak, tápláltak és simogattak, amikor imára kulcsolódott értünk a kezük. Őrzés közben Isten munkatársaivá lettek ezek a kezek az érdekünkben, mint Istentől kapott támaszok, menedékek és biztos pontok. Csak utólag derült ki, hogy a beléptető kamerás riasztó-rendszerek és az őrző-védő kft-k világában még mindig az Isten védelme a leghatékonyabb a számunkra.

Oltalmazó Urunk!

Csüggedés és elbizakodottság, bőség és szegénység, hűtlenség és féltékenység kísértései között szükségünk van a Te áldó őrizetedre. Érezzük, hogy sokan erősebbek, mint mi vagyunk, s nem tudjuk magunkat megvédeni. Ezért kérünk, veszélyeztetettségünkben ne hagyj el minket.

Útravaló áldásod kísérjen, mert mi is útra indulók vagyunk. Rád bízzuk magunkat és szeretteinket, aki úgy akarsz áldani, hogy megőrzöl bennünket, és így mi is őrizőivé lehetünk egymásnak. Ámen.