Rendszerüzenet
2019. október 28.

Kezeink munkáját tedd maradandóvá

A Zsoltárok könyvének 90. fejezetében olvasható a fenti Igeszakasz, mely Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere legújabb kiállításának címét viseli. A Debreceni Református Nagytemplom Galériáján 2019. október 27-én dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke ünnepélyesen is megnyitotta az időszaki tárlatot a közönség számára.

Kiss Árpádné Veres Katalin 1988-ban kezdett készíteni református palástokat, miután feladta könyvelői munkáját. A hagyományos palást fazonját „megreformálta”, valamint a korábban használt paszományok mellett saját alkotású paszományait is használja, melyekhez alapul szolgálnak épített örökségünk motívumkincsei is.

Az elmúlt évtizedekben számos díjjal jutalmazták Kiss Árpádné munkáját: 2008-ban vált népi iparművésszé a magas szakmai körökben, 2016-ban Magyar Kézműves Remek-díjban részesült az Iparkamara által, 2019 januárjában elnyerte Debreceni Megyei Jogú Város alkotói ösztöndíját, munkájának megkoronázásaként pedig idén augusztus 20-án átvehette a Pesti Vigadóban a Népművészet Mestere címet.

„Az édesanyák csodákra képesek!” – kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Fekete Károly a Nagytemplom Galériáján. Püspök úr visszaemlékezett azokra az időkre, amikor végzős teológusként nagy örömként érte őket a hír, hogy az akkor munkával tele lévő palástkészítő professzorné, Szabó László Ambrusné Sárika néni mellett feltűnt valaki, aki el tud készíteni egy palástot a Tiszántúlon: és ez a valaki Kiss Árpádné volt Nyírbátorban. Dr. Fekete Károly elárulta, hogy mai napig nagy becsben tartja azt a palástot, melyet segédlelkészként készített neki Kiss Árpádné, akinek az akkor élete negyedik munkája volt még.

„A lelkipásztori palást egyszerűségében is gyönyörű, mesteri kezek nyomán lehet egyedi, de bármilyen könnyű anyagból készüljön is, mi lelkipásztorok tudjuk: a palástnak súlya van. Olyan súly ez, ami emlékeztet, hogy soha ne vegyük könnyelműen azt a szolgálatot, amiben nem rajtunk, az emberen, a testünk alakján és teljesítményén van a hangsúly, hanem azon, aki elhívott és elküldött az Ige szolgálatára, a Krisztus követségében járva” – zárta megnyitó gondolatait dr. Fekete Károly.

Kiss Árpádné elmondta, hogy munkája során mindig arra törekszik, hogy a palástokban, a paszományokban valahogyan megjelenjen a lelkipásztor egyénisége. Meghatódva emlékezett vissza, amikor 2015-ben dr. Fekete Károly püspöki beiktatására készíthetett palástot, melynek paszományában a Nagytemplom orgonájának mintázata köszön vissza. Ahogyan elmesélte: amikor elkészült a remekmű, édesanyja szavai jutottak eszébe, hiszen olyan palástot adott ki a kezéből, melyre „amikor ránézett, még a szeme is megpihent”.

Kiss Árpádné időszaki kiállítása 2020. január 15-ig látható a Debreceni Református Nagytemplomban.

További fotók ITT érhetőek el.