Rendszerüzenet
2019. június 23.

A püspöki rezidencia titkai

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke június 22-én, a Múzeumok éjszakája keretében két turnusban tárlatvezetést tartott a püspöki rezidencián. Püspök úr kíséretével ismerhették meg a résztvevők az egykori püspöki lakás, most pedig fogadótér funkcióját betöltő épületrész festményeit és emléktárgyait.



A 20 órakor kezdődő turnus végén Kiss Árpádné palást- és paszománykészítő népi iparművész egy palástot adományozott a Debreceni Református Kollégium Múzeumának, amelyet ő készített, és Fekete Károly püspök úr hordta egy évig szolgálatkor. A palástot Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtár gyűjteményi igazgatója vette át.

Kiss Árpádné Nyírbátorban született. 1988-ban kezdett el református palástokat készíteni. A palástkészítés mikéntjét autodidakta módon sajátította el, a paszománykészítést Somogyi Sándornétól tanulta meg. A palástok eleje leginkább bársonyból, brokátból, a háta jól pliszézhető selyemből vagy szövetből készül. A hagyományos paszományok mellett saját alkotású paszományait is használja, amelyekhez alapul szolgálnak épített örökségünk motívumkincsei is, mint például a Debreceni Református Nagytemplom orgonájának díszítése. Kiss Árpádné minden palástot egyedi méretben és elvárassal készít.

A hagyományos palást fazonját újragondolta: megtervezte  a kifejezetten női és mindkét nem által használható fazont. Az új fazonok és a saját alkotású paszományai „formatervezési mintaoltalom” alatt állnak. Palástjai szinte a világ minden tájára eljutottak, paszományokat bocskaira és kosztümökre is készít.

2013-ban a Debreceni Református Kollégium 475. éves évfordulójára az ő feladata volt a tógák elkészítése és paszományainak egyedi megalkotása. „Megszületésükben egybeforrtak a Nagy-Magyarország részei és alkotó emberei. A fonalat a Nagyszebeni Fonalgyárban fonták és festették meg az eredeti színre, amelyet Takács Gizella Székelyudvarhelyi szövőasszony kézzel szőtt meg. Ez a feladat nagyon megtisztelő volt számomra.” – olvasható a kezmuvesalapitvany.hu oldalon.

Kiss Árpádné munkája számtalan elismerésben és kitüntetésben részesült az elmúlt évtizedekben.

A palástról itt érhető el még több kép: