Rendszerüzenet
2019. május 10.

Az egység ünnepe

Május 18-án szombaton egész napos rendezvénnyel ünneplik az egységes Magyar Református Egyház megalakulásának 10. évfordulóját Debrecenben.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a rendezvény fontosságát hangsúlyozta a Magyar Református Egyház életében. „A történelmi határokkal közel száz éve szétszabdalt egyháztestek istentiszteleti, tanbeli egysége megmaradt, így 10 évvel ezelőtt az addig is meglévő belső egység valósulhatott és erősödhetett meg, ezt ünnepeljük május 18-án” – mondta. Fekete Károly úgy véli, hogy a 10 esztendő bizonyságát adta annak, hogy ez nem csak egy öt évente tartandó találkozás, hanem egy élő kapcsolat. „Sok évtizedes fájdalom után azzal tudjuk leginkább értékelni az egységet, ha megéljük azt” – zárta szavait.

Papp László, Debrecen város polgármestere kiemelte, hogy a Magyar Református Egyház mélyen elkötelezett a nemzet ügye mellett. „A Magyar Református Egység Napja a legszebb példája a szellemi, kulturális örökség és nemzeti egység megőrzésének, egy olyan esemény, ami összefogja a Kárpát-medence és a világ reformátusságát. Azt mutatja, hogy nem lehet adminisztratív eszközökkel egy nemzetet megosztani, hiszen a vallási és nemzeti kötelékek erősek, itt élnek ma is Európában a legnagyobb tömbben együtt a reformátusok. A város történelme szorosan összekapcsolódik a református egyházzal, most ezen a rendezvényen is összefogunk, és megéljük az egységet” – mondta.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke adományt adott át a Magyarok Kenyere program nevében: 150 kg liszttel támogatják a Kárpát-medencei kenyerek elkészítését, amelyek a május 18-i, 15 órakor hálaadó istentiszteleten az úrvacsorai kenyerek lesznek, amelyekből a hatvanöt Kárpát-medencei egyházmegye esperesei azoknak is visznek haza, akik nem tudnak jelen lenni az ünnepségen.

Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora a Debreceni Református Kollégium történelmi és múltbeli szerepét méltatta, aminek hatása és öröksége ma is él. „Az ünnepség a kollégium udvarán kezdődik, május 17-én 13 órakor egy szimbolikus jelentőségű faültetéssel. A fa motívuma egyszerre jelenti a múltat, az örökséget, és a jelen terméseit is, szimbolizálja a Kárpát-medencében élő reformátusság értékeit. Az ágai az ég felé nyúlnak, mint ahogyan az élő egységünk is növekedni, élni akar” – hangsúlyozta.   

Gonda László, a Magyar Református Egység Napjának programfelelőse a május 17-i Zsinati ülés legfőbb célkitűzéseiről tájékoztatta a hallgatóságot, ami a Debreceni Református Nagytemplom történelmi falai között lesz. „A megnyitó istentiszteletet követően Baráth Béla egyháztörténész tart előadást az egység történetéről, és megemlékezünk a 100 éve született Bütösi János püspökről is, aki a Magyar Református Világszövetségnek elnökeként sokat tett az egység létrejöttéért a rendszerváltást követően. Az egyház közössége a Zsinati ülésen bővül a Krisztus Egyesült Egyházához tartozó Kálvin Egyházkerülettel" - emelte ki. Május 17-én Vasile-Octavian Mihoc, az Egyházak Világtanácsának programigazgatója is köszönteni fogja a jelenlévőket, május 17-én és 18-án a Református Egyházak Világközösségét pedig Najla Kassab elnök képviseli. 

Tóth-Mihala Veronika, a Magyar Református Egység Napjának programkoordinátora kiemelte, hogy a munkálatok már 2018 nyarán elkezdődtek. „Május 18-án szombaton, Debrecen főterén 10 és 22 óra között 14 helyszínen, 1000 fellépővel, kulturális és családbarát programokkal várjuk a Kárpát-medence és a tengeren túli református testvéreinket, és minden érdeklődőt a színes programkínálatunkkal. Többek között táncházzal, népzenével, Üstökös zenekari válogatóval, bábszínházzal, kézműves-foglalkozással és –vásárral, jazz-zel és borral, biopiaccal, mentőkutyás bemutatóval, ugrálóvárral és játszóházzal készülünk.”

Tóth-Mihala Veronika kiemelte, hogy az esemény középpontjában a 15 órakor kezdődő hálaadó istentisztelet áll – amelyet a Duna TV, az Európa Rádió és a kárpátaljai Pulzus FM élőben fog majd közvetíteni. „A XX. század sebeit semmi más nem tudja gyógyítani, csak az evangélium. Ezt tapasztalhatjuk meg hétről hétre az istentiszteleteken, és ezt élhetjük át együtt május 18-án, hiszen nem lehettünk közösségben sok évtizedig láthatóan” – zárta szavait.

Fotók: Barcza János

A programfüzet itt érhető el:

https://ttre.hu/_projects/ttre/uploads/doc/108/hu/5ccff29e352c7egyseg10-programfuzet.pdf

Facebook-esemény:

https://www.facebook.com/events/405494000193338/

Hívogató animáció:

https://www.youtube.com/watch?v=Y593bf7thDE