Rendszerüzenet
2019. május 03.

Az egység gyümölcsei

Az egyház egységének megélése nem a múltra való koncentrálást jelenti,  hanem a jelent, mely a  gyümölcstermés időszaka – mondja Gonda László, a május 18-i Magyar Református Egység Napjának programfelelőse. A debreceni programon a közös istentisztelet mellett zenei programok, imalánc, pódiumbeszélgetések és kórustalálkozó is várja az érdeklődőket.

Megtartották a Kárpát-medencébe gyökerező, életerős fa motívumot. Mit szimbolizál ez Ön szerint?

Egyrészt a fa bibliai szimbólum, amely a hívő ember életét jelképezi, például a Zsoltárok könyvében, ahol a folyóvíz mellé ültetett fáról van szó, amely meghozza a gyümölcsét (Zsolt 1,3). A fa az élet egyetemes szimbóluma is. Ez a fa utal a magyar reformátusságunk szerves összetartozására, a közös gyökereinkre. Azt is jelképezi, hogy nem valami régi dolgot szeretnénk megmutatni, amikor az egységről beszélünk. Fontos a múlt, de a gyümölcsök a jelenben teremnek.

Önnek mit jelent személy szerint az Egységnap mottója? „Hadd tartsunk veletek, mert hallottuk, hogy veletek van az Isten!” (Zak 8:23)

Az egyház Isten népe, amely úgy van jelen a világban, hogy rámutat az Istennel való szövetségben megélhető életre. Azt reméljük, hogy az életünkön keresztül felismerik a körülöttünk élők Krisztus megváltását. Bízunk benne, hogy így még többen akarnak részt venni a Krisztust követő életben. Számomra azt is jelenti ez a bibliai vers, hogy a református egység nem önmagáért való, hanem az Isten országa természetét szeretnénk bemutatni, és ebbe a szeretetközösségbe másokat is meghívni.

Beszéljünk a programokról: az istentisztelet lesz a központi alkalma a találkozónak. Milyen lesz ez?

Ez egy hálaadó istentisztelet lesz. Hálát szeretnénk adni Isten megtartó szeretetéért, hiszen bár már lassan száz éve választanak el bennünket határok a Kárpát-medencében, tíz éve újraegyesülhetett a Magyar Református Egyház. Egységünk tulajdonképpen mindvégig megmaradt, hiszen bennünket elsősorban a Krisztusban való egység kapcsol össze a hagyományok és a kultúra mellett. Az istentisztelet teljes lesz, hiszen úrvacsorai közösségben is együtt lehetünk majd Debrecen főterén. Szép szimbóluma ez az összetartozásunknak, hogy a Kárpát-medence minden részéből érkező lisztből készül majd az úrvacsorai kenyér.  Kórustalálkozót is tartunk majd a Kistemplomban, majd az istentiszteleti liturgiában közösen vesznek részt a kórusok. Az istentiszteletet megelőzően egész nap lesznek gyermekprogramok is a Református Gimnázium udvarán. A Lehetőségek piacán pedig megismerhető lesz például a református menekültmisszió szolgálata, míg egy másik standnál a Kárpát-medencei testvérgyülekezeti kapcsolatok kiépítéséhez nyújtunk majd segítséget. A Kollégium kápolnájában pedig imalánc lesz, míg a Zsibongóban pódiumbeszélgetéseket tartanak, például az Egyház és kommunikáció és az Egyház és közélet témákban. Mindenkit sok szeretetettel várunk Debrecenbe! További részleteket a www.ttre.hu honlapon olvashatnak, és ha bármilyen kérdésük maradna, az egysegnap10@reformatus.hu címre írhatnak nekünk.

A fiatalokat mivel várják?

Külön színpaddal és helyszínnel készülünk az egyetemista és a középiskolás korosztálynak a Déri téren. Ízlésformálás, lélekformálás, kapcsolat-formálás, egyházformálás - ilyen témákkal is foglalkoznak majd a beszélgetések és áhítatok. Emellett az Üstökös zenei tehetségkutató öt legjobb zenekara is bemutatkozik majd. A győztes biztosan ott lesz majd a Csillagponton.

KERET

Önkéntesek nélkül nem menne

"Szolgálatként vállalják, hogy az Egységnap megvalósításáért dolgoznak" - mondja a több mint száz önkéntes segítségéről Gonda László programfelelős. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói, valamint a Debreceni Református Kollégium, valamint a Dóczy Gimnázium diákjai és a cserkészek adják az önkéntesek zömét, számukra hamarosan egy felkészítési napot is tartanak. Az önkéntesek segítik majd a parkolást is, azt azonban a szervezők nyomatékosan kérik a Debrecenbe érkezőktől, hogy lehetőleg vonattal, vagy közös autóbusszal érkezzenek.

Hegedűs Márk

A programról ITT tájékozódhatnak.

Facebook-esemény

Hívogató

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapjában (LXIII. évfolyam, 18. szám, 2019. május 5.)