Rendszerüzenet
2016. január 29.

Megújul a tiszaföldvári belterületi református templom

Megújul a tiszaföldvári belterületi református templom, a tetőszerkezet egy részének újjáépítése után jelenleg a belső mennyezetet restaurálják az 1815-ös presbiteri jegyzőkönyv alapján - közölte a helyi egyházközség lelkésze csütörtökön az MTI-vel, hangsúlyozva: az 1788-ban épült templom eddigi történetének legnagyobb volumenű felújítása zajlik ezekben a hónapokban.

Szász Zoltán elmondta: a rekonstrukció során a templom visszakapja eredeti, kék színű kazettás mennyezetét. Hozzátette: a belső munkálatokat megelőzte az elmúlt évtizedekben nagymértékben károsodott tetőszerkezet tízméteres részének közelmúltban véget ért újjáépítése. Ez utóbbi 23 millió forintos beruházást 18 millió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 5 millió forinttal pedig a Tiszántúli Református Egyházkerület - közölte, megjegyezve: 2013-ban a Nemzeti Kulturális Alaptól 3,5 millió forintot kaptak veszélyelhárításra, a tető beszakadásának megakadályozására.

A református lelkész elmondta: a tetőszerkezetnek a felújítás által eddig nem érintett, mintegy húszméteres részét is szeretnék a közeljövőben helyrehozni.

Szász Zoltán szólt arról, hogy a templomban legutóbb 1929-ben volt nagyobb felújítás, amikor karzatot és nagyobb ablakokat építettek.

Forrás: MTI

Főoldali fotó: Tiszaföldvári Református Egyházközség facebook oldala