Rendszerüzenet
2015. szeptember 01.

Csaknem 200 kisdiák kezdi a tanévet a makói református iskolában

Hálaadó istentisztelettel nyitották meg a 2015-2016-os tanévet vasárnap a makói Újvárosi Református Templomban. A Szikszai György Református Iskolában 194 kisdiák tanul. Az intézmény az elmúlt tizenöt esztendőben teljesen megújult, egy összesen 85 millió forintos beruházásnak köszönhetően legutoljára a Szikszai utcai főépület is új köntöst kapott.

A Szikszai György Református Általános Iskola, valamint óvoda tanévnyitó ünnepségét rendezték meg vasárnap a makói újvárosi templomban. - A 2015-2016-as tanévben 194 gyermek 9 tanulócsoportban kezd szeptemberben - nyilatkozta Kotormán István lelkész-igazagtó. Az intézményben 18 pedagógus tanítja a diákokat, valamint egy nyolc fős személyzet segíti az oktató-nevelő munkát.

A tanévnyitón Farkas Éva Erzsébet polgármester is részt vett. Elsőként az iskola zászlaját hozták be a templomba, majd Kotormán István köszöntötte a jelenlévőket. Derencsényi István püspökhelyettes hirdette az igét, Bertus B. Csabáné óvodavezető is elmondta ünnepi gondolatait. Mind az óvodások, mind az iskolások rövid műsorral is készültek. Az ünnepségen felolvasták dr. Fekete Károlynak, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének üdvözlő levelét.

Ötven esztendeig nem volt református iskolai oktatás Makón. Az egyház 2000-ben kezdte el ezt a munkát a Maros-parti városban. - Évről-évre mindig valami megújult az ingatlanjainkban, legutoljára egy 85 millió forintos beruházásból a Szikszai utcai főépület tették rendbe - tudtuk meg a lelkész-igazgatótól. Mivel nagyon rossz állapotú intézményt kaptak vissza a makói reformátusok, ezért volt szükség erre a 15 esztendőig tartó felújítássorozatra.

Makón csak általános iskolája van a reformátusoknak, így az itt végzők, ha a továbbiakban is egyházi intézményekben kívánnak továbbtanulni, akkor azt a környéken Szegeden vagy Hódmezővásárhelyen tehetik meg. A Szikszai iskola egyre népszerűbb, a helyiek mellett földeáki, apátfalvi és magyarcsanádi diákok is járnak ide. - Az országosan csökkenő gyermeklétszám ellenére nekünk nincsenek beiskolázási gondjaink - tette hozzá végül Kotormán István.