Rendszerüzenet

Lelkészbeiktató ünnepi istentisztelet Fehérgyarmaton

A templomfelújításért is hálát adtak a Fehérgyarmati Református Egyházközség tagjai a 2024. július 7-én tartott hálaadó istentiszteleten. Az alkalmon Dajka Csaba és Szabó Béla lelkészek beiktatására került sor.
Az ünnepi alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét az Apostolok cselekedeteiről írt könyv harmadik fejezetének első tíz verse alapján. Fekete Károly kiemelte: ritkán adatik meg, hogy egyszerre két lelkipásztort iktatnak be egy gyülekezetben. Különleges ajándék ez, melynek felfedezésében segít bennünket Péter és János története.
 
"A két tanítvány sokáig vetélytárs, de pünkösd után, az egység Lelke szolgatársakká teszi őket. A Szentlélek harmóniát teremtett közöttük, és most példásan, párt alkotva tanúskodnak az evangélium ügyében, majd a börtönbe is együtt mentek, és a szenvedésben is együtt dicsérték Istent" – mondta el az egyházkerület püspöke, majd hozzátette, Dajka Csaba és Szabó Béla közös szolgálata során is kiegészíthetik egymást.
 
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke
 
Igemagyarázatában Fekete Károly párhuzamot vont a csodálatos gyógyítás helyszíne és a fehérgyarmati templom között.

"A templomfelújításért is hálát adunk ma, így talán még hangsúlyosabb üzenete van a történetnek az Ékes-kapu miatt. Mert itt nemcsak a kapu ékes, hanem öröm szétnézni a megújult, átrendezett templomban. Jó itt lenni" – fogalmazott Fekete Károly.
 
Az igehirdetést követően Szatmári Református Egyházmegye esperese végezte a lelkészek beiktatásának szolgálatát. Szalay Kont a 118. zsoltár szavaival köszöntötte őket.
 

Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese
 
"Ez az a nap, amelyet az Úr rendelt. Jertek, örvendjünk és vigadjunk ezen a napon! Úgy gondolom, hogy sokan, velem együtt várták ezt a napot: nemcsak a két beiktatandó lelkipásztor, nemcsak a gyülekezet, hanem talán Szatmár egész közössége is" – hangsúlyozta Szalay Kont, aki áldást kívánt a lelkészek családjai, valamint a gyülekezet főgondnokán és házastársán keresztül az egész közösség életére.
 
Dajka Csaba (balra) és Szabó Béla (jobbra), a Fehérgyarmati Református Egyházközség lelkészei
 
A beiktatott lelkészek közös bizonyságtételét versek, köszöntések és az énekkar szolgálata követte. Az istentisztelet keretében a résztvevők egy kisfilm révén megismerhették a most felújított templom, valamint az egyházközség történetét.

 
Fotók: Bodnár Fotó Stúdió