Rendszerüzenet

80. születésnapján köszöntötték Berkesi Sándort

A Debreceni Kollégiumi Kántus 2024-es évadzáró ünnepségét az egykori karnagy születésnapjának jegyében tartották meg.
Éneklek az Úrnak egész életemben címmel rendezték meg az ünnepi hangversenyt a Debreceni Kollégiumi Kántus 285., valamint Berkesi Sándor 80. születésnapja tiszteletére
2024. június 8-án. A Kossuth- és Liszt-díjas karnagyot egykori kórustagjai, tanítványai is megtisztelték jelenlétükkel, szerte az országból s azon túlról – Svájcból, Németországból, és Erdélyből – érkeztek egykori diákok, többen közülük a generációk egyesítését felmutató kórusban is énekeltek.

A Nagytemplomban tartott ünnepségen Arany János, a Kántus jelenlegi karnagya, a Tiszántúli Református Egyházkerület zenei főigazgatója kiemelte, az együttes 285 éves történetének pontosan ötöde fűződik Berkesi Sándor mint vezető nevéhez.


Arany János, a Debreceni Kollégiumi Kántus karnagya
 
Debrecen városa nevében Puskás István alpolgármester köszöntötte Berkesi Sándort. Ő úgy fogalmazott: a város zenei tradíciói a Debreceni Református Kollégiumig vezetnek vissza. "Mind a mai napig a város zenei életének legfontosabb zenei teljesítményei az éneklés és a kórus világában születnek meg" – tette hozzá Puskás István.
 
Puskás István alpolgármester
 
Igei üzenetében a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a 104. zsoltárból idézett. Fekete Károly a református identitásképzés egyik alapanyagának nevezte az éneklést. "Aki kórusénekes, az tudja, hogy minden zenei megszólalás nagy mélységű érzelmi töltéssel rendelkezik, és be tudjuk járatni a közönséggel is azt az érzelmi utat, ami bennünk zajlik" – mondta a püspök.
 
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke
 
A találkozón maga az ünnepelt is dirigált. Ezt megelőzően Berkesi Sándor meghatottan olvasta fel Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez című versének utolsó sorait: "Állj közénk és mondjuk: hála égnek! Még van lelke Árpád nemzetének."

Az ünnepeltet köszöntötte Sárosiné Szabó Márta, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja, valamint Bódiss Tamás, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának énekügyi főelőadója is.

Az ünnepségen készült képek, Miskolczi János fotói itt láthatók: 

Berkesi Sándor 1967-től 2021-ig volt a Református Kántus vezető karnagya. Ahogy az Európa Rádiónak adott interjújában elmondta, most nyugdíjas éveiben is örül minden feladatnak és ahogy erejéből telik igyekszik is eleget tenni a felkéréseknek. A riporter Tóth Emese.