Rendszerüzenet

Református látogatóközpont nyílt Tiszafüreden

Hálaadó istentisztelet keretében 2024. június 2-án került sor a Tiszafüredi Református Egyházközség új látogatóközpontjának átadására. A létesítmény célja, hogy felhívják a figyelmet a térség református turisztikai látványosságaira és összekössék azokat a látogatóközönséggel.

Az ünnepi alkalmon Nagytiszteletű Koncz Tibor, a Nagykunsági Egyházmegye esperese hirdette az igét és megáldotta az épületet. Személyesen gratulált a beruházáshoz, majd formálisan átadta a fejlesztést F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője; Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke; valamint Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere. Ezt követően az érdeklődőket körbevezették a központban.

A Református Látogatóközpont a „Tematikus utak Tiszafüreden” című projekt keretében jött létre, amelynek célja a térség református építészeti és kulturális örökségének bemutatása. Hangsúlyozták, hogy a központ nemcsak a turisták, hanem helyi lakosok számára is közösségi teret biztosít. Az akadálymentesített létesítményben a látogatókat pihenési és étkezési lehetőség várja, miközben – fényképes, QR-kóddal is ellátott információs táblák segítségével – információkat gyűjthetnek az olyan környékbeli látnivalókról, mint például a tiszaderzsi Bibliamúzeum vagy az Egyházi Pecsétes Téglák Magángyűjteménye a közeli Tiszaszentimrén. Kevesen tudják, hogy Kunhegyesen található az „Alföld katedrálisa”, hazánk második legnagyobb református temploma, továbbá kormánytámogatásból a közelmúltban megújult a XVIII. században épült, toronyőrlakásos harangozószobával is ellátott kunmadarasi református templom, ahol 175 évvel ezelőtt Kossuth Lajos szónoklata lelkesítette a Nagykunság népét.

A fejlesztés bekerülési költsége megközelíti a 300 millió forintot. Célja, hogy összekösse a Tisza-tavi térség, a Nagykunság és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye látványosságait, turisztikai értékeit. Idén márciustól pedig a VIII. Országos Diák Alkotói Pályázat díjnyertes munkáiból rendezett kiállítás volt látható a központban.

Szöveg és fotók: Ujvári László