Rendszerüzenet

A templomépítés kezdetének évfordulója és a közösségi tér bővítése kapcsán ünnepeltek Dobozon

Lezárta a gyülekezeti közösségi tér bővítésére elnyert pályázatát a Dobozi Református Egyházközség. A Békés vármegyei településen 230 éve kezdték el építeni a templomot, amelynek időszerűvé vált korszerűsítési tervéért is imádkoztak a 2024. május 25-i istentiszteleten.

1794-ben kezdték építeni Doboz lakói a község református templomát, amit négy évvel később adtak át. Erre utalva Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében elmondta: az itt élők a 17-18. században, a pusztulás és az újratelepülés idejében mindig figyeltek a templomra, előbb a reformáció kora előttről megörökölt Isten házára, majd az 1713-as visszatelepülésnél egy vályogtemplom felhúzására, végül a türelmi rendelet után a mai templom építésére. „Megélték azt, ami a gyülekezeti honlap nyitó oldalának a vezérigéjében van: »akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el«. Ez a történelmi tanulság ismétlődhet ma is, amikor felfedezzük a Jézus Krisztus többletét” – fogalmazott Fekete Károly. A püspök Máté evangéliumának hatodik fejezetéből, a hegyi beszéd gondoskodásra vonatkozó szakaszából olvasott igét. Úgy fogalmazott: a teremtő Isten többre értékel minket, az Ő ember-értékelése a viszonyítási pont a „több” kifejezéshez. „Ez a kijelentés igazán aggodalom-oszlató, reménységnövelő biztatás. Az Isten gondviselésének korábbi megtapasztalásai, a bajokból való megmenekülések tényei és a már értünk megtett szabadításai adják reménységünk aranyfedezetét, hogy ezután is megbizonyítja hozzánk való hűségét. Az ember nem semmi, de nem is minden, hanem olyan valaki, akiről Isten, a Felséges nem felejtkezik el. Olyan lények vagyunk, akikkel Isten törődik” – tette hozzá.

A dobozi gyülekezet a jubileum mellett hálát adott azért a lezárult pályázatért is, amelynek köszönhetően bővült a közösségi tér. A beruházást az egyházkerület is támogatta. Fekete Károly hangsúlyozta: több az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál. „Hálaadással az új közösségi térért, emlékeztetni kell magunkat, hogy több az élet, mint ami a temető kerítésig tart, több az élet, mint kubatúra, a térfogat megnövelése” – hangzott el az igehirdetésben.

Az ünnepi istentiszteleten Kovács Árpád lelkipásztor mellett köszöntőt mondott Demeter Ottó, a Békési Református Egyházmegye esperese is.