Rendszerüzenet

Országos Anyanyelvi Tanulmányi Versenyt rendezett a Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Az elmúlt évek ismert nehézségei után a Debreceni Református Hittudományi Egyetem a 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében ismét megrendezte a XXV. Országos Anyanyelvi Tanítási Versenyt. A megmérettetésre még a határon túlról is érkeztek hallgatók.

Az idei téma az ismeretterjesztő szöveg feldolgozása volt. Ebben az évben is pedagógus diplomával nem rendelkező, nappali tagozatos hallgatók jelentkezhettek, Debrecenen kívül Bajáról, Budapestről, Egerből, Nagykőrösről, Sárospatakról, Vácról, illetve Kolozsvárról jöttek a résztvevők a 2024. április 15-17. között tartott alkalomra.

A verseny menete megegyezett a korábbi évek hagyományaival. A Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola 3. és 4. osztályos tanulói segítették a hallgató versenytanítását, aki csak az azt megelőző napon tudta meg, melyik osztályban, hányadik órában, milyen ismerettartalmú szöveget tanít. Így kellett a résztvevőknek 3 fős zsűri előtt megmutatniuk rátermettségüket, kreatív munkájukat. A verseny nehézsége tehát, hogy egy gyakorlatilag idegen osztályban, előző nap megismert tanulóknak kell szövegfeldolgozó órát tartania a hallgatónak a szintén egy nappal korábban megkapott szöveg alapján.

A versenyzőkön kívül az őket elkísérő tantárgypedagógusok és a szakvezetők is részt vettek a három napos rendezvényen, hiszen a verseny szakmai fórum is volt egyben. Az izgalmas versenytanítás mellett számos programon való részvételre adódott lehetőség. A vendégek ellátogattak a Szabó Magda Emlékházba, megtekintették a Nagytemplomot és a tornyából Debrecent madártávlatból, de nem hagyták ki a Nagykönyvtár izgalmas kincseit sem. A három nap során a más városokból érkező hallgatók nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki az őket mindenben segítő DRHE-s társaikkal, ami megalapozza, hogy egy újabb "tanító generáció" tagjai tartsák a szakmai kapcsolatot a jövőben is.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektori vezetése, illetve a Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke ünnepélyes köszöntővel és állófogadással fogadta a verseny minden résztvevőjét, az eredményhirdetésre pedig április 17-én került sor a DRHE Kápolnájában.

A verseny eredménye:
I. helyezett: Nagy Zsuzsanna – Debrecen [Mentor: Farkas Viktória (Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola), tantárgypedagógus: Lember-Major Enikő(DRHE)]
II. helyezett: Bodor Vivien – Sárospatak
III. helyezett: Tóth Éva – Eger
különdíjas: Zsifkovics Nikolett – Baja

 
A képeket Szacsuri Panna készítette.