Rendszerüzenet

Közös jeggyel és városfelfedező játékkal ismerhetők meg Debrecen református értékei

Debrecen a reformáció városa címmel alakított ki új belépőjegy-konstrukciót négy templom és a Debreceni Református Kollégium. Ezzel együtt 2024. április 18-án indul az a kincskereső és városfelfedező játék, amely online és offline módon is lehetőséget ad a helyszínek mélyebb megismerésére – jelentette be sajtótájékoztatóján a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

„Egyet fizet, ötöt kap” – kezdte a debreceni Kistemplomban rendezett tájékoztatót Fekete Károly tiszántúli püspök. Ezzel a mottóval alakított ki öt résztvevő közös jegyrendszert a Tiszántúli Református Egyházkerület kezdeményezésére. Kiemelte azt is, hogy Debrecen nem „egynapos város”, ezért a közös jegy 48 órán belül használható fel a Debreceni Református Kollégium Múzeumában, a Debreceni Református Egyetemi Templomban, a Kistemplomban, a Nagytemplomban és a Kossuth utcai Verestemplomban.

Fekete Károly a tájékoztató helyszínére utalva elmondta, hogy a Kistemplom összefogja azt az örökséget, amely a kiegyezés előtt Debrecenben komoly veszélybe került. „Az 1848-49-es események megtorlásának idején zajlott az úgynevezett Pátens-harc, amit a gyülekezési szabadság elleni határozattal szemben vívott református egyházunk, ennek emblematikus helyszíne a Kistemplom. Itt 1860-ban egyházkerületi közgyűlést tartottak, amelynek kezdetén belépett a császári megbízott és azt mondta: »A császár nevében megtiltom a gyűléskezést!«, erre az akkori püspök, Balogh Péter azt válaszolta, hogy »Én pedig az Úristen nevében megnyitom.«. Meg is tartották az ülést, később pedig vissza is vonták ezeket a pátenseket, mígnem néhány évvel később bekövetkezett a kiegyezés” – emelte ki Fekete Károly Debrecen református erejét hangsúlyozva.

A város református értékeit felsorolva megemlítette a Nagytemplom és a Kistemplom toronytúráit, az országosan is ritka módon szekkókkal díszített Verestemplomot, az 1538 óta folyamatosan működő kollégiumot, valamint az Egyetem tér elválaszthatatlan részét képező Egyetemi Templomot. „Azt reméljük, hogy az ezeket összekötő közös jegy, valamint a városfelfedező játék révén a Debrecen a reformáció városa mondat megtelik tartalommal” – zárta gondolatait a püspök.

Katona Ilona, az egyházkerület turisztikai szakértője hozzátette: a városfelfedező játék is azzal a céllal készült, hogy a látogatókat ösztönözze mind a négy templom, illetve a kollégium meglátogatására. A játékban az Európa Rádió mobiltelefonos applikációján keresztül és offline is részt lehet venni, utóbbihoz a minden helyszínen átvehető füzet szükséges, melyben a kérdések olvashatók, és a látogatást bizonyító matricákat is ide lehet beragasztani. „Elsősorban fiatalokra számítunk, de családok és akár az idősebb korosztály számára is segítség lehet a helyszínek bejárásában és megismerésében. Illetve nemcsak a turistákat szeretnénk megszólítani, hanem a debrecenieket is hívjuk, hogy fedezzék fel a város református kincseit” – fogalmazott Katona Ilona.

Kiemelte azt is, hogy az egyik kérdésre a válasz a Debreceni Egyetem főépülete előtti téren található meg, így egészül ki hat helyszínre a kincskeresés. A játékot tetszőleges sorrendben lehet végigjátszani, aki minden kérdésre helyesen válaszol és összegyűjti az igazoló matricákat is, azt az utolsó helyszínen ajándékkal várják.

A Debrecen a reformáció városa jegyeket – amelyek belépésre jogosítanak mind az öt helyszínre – három helyszínen lehet megvásárolni 2024. április 18-tól: a Debreceni Református Kollégium Múzeumában, a Debreceni Református Nagytemplomban és a Debreceni Református Kistemplomban. A teljes árú belépő 3900-, a diák és nyugdíjas belépő pedig 2200 forintba kerül.

Fotók: Miskolczi János