Rendszerüzenet

Tanulmányi versenyeknek ad otthont a biharkeresztesi Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola

A „Szelídek öröksége” tanulmányi és környezetvédelmi csapatverseny mellett a Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny vármegyei döntőjét is a Hajdú-Bihar vármegyei település református iskolájában rendezik meg 2024. március 22-én.

A „Szelídek öröksége” háromfordulós komplex tanulmányi és környezetvédelmi csapatversenyt ötödik alkalommal rendezik meg az intézményben két korcsoportban. A verseny célja a figyelemfelhíváson túl az élmény alapú ismeretszerzés, az iskolák közötti kapcsolatépítés, egymás megismerése és egy újabb felejthetetlen nap közös eltöltése. A két levelezős fordulót követően, mindkét korcsoportból a legeredményesebb hat-hat csapat került a helyszíni döntőbe, ahol játékos, interaktív formában adnak számot az aktuális témát illető tudásukról, ügyességükről. Az idei verseny központi témájának a vizet választották a szervezők, a felkészüléshez alapot adó bibliai ige Ámósz könyvének ötödik fejezetében van megírva: „Áradjon a törvény, mint a víz és az igazság, mint a bővizű patak!”

A versenynap tervezett programja:

8:00-8:30
Áhítat a biharkeresztesi református templomban

9:00-10:30
A verseny első része: a csapatok teremről-teremre "vándorolva", más-más területhez kapcsolódó feladatok megoldásával gyűjthetnek pontokat

10:30-11:00
Vendéglátás

11:00-12:30
Játékos feladatok az összes csapat részvételével + eredményhirdetés


A Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny kiírója a Magyar Természettudományi Társulat, amely földrajz–földtan témakörben, magyarországi és külhoni, magyar anyanyelvű iskolák hetedikes és nyolcadikos (13–14 éves) tanulói számára hirdeti meg versenyét két kategóriában: hetedik és nyolcadik évfolyam. A verseny magyarországi fordulóira és a Kárpát-medencei döntőre az MTT központi feladatalapokat készít a versenykiírásban megadott ismeretanyagból. A vármegyei döntőnek idén a biharkeresztesi Gárdonyi Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ad helyet, ennek a versenynek ugyancsak a Kossuth utcai épület ad otthont 15 órától. Érkeznek a döntőre Debrecenből, Kabáról, Hajdúnánásról, Téglásról, Létavértesről, és bejutottak a legjobbak közé a házigazda iskola tanulói is.


Az intézmény egyedi dekorációja is bemutatkozik az érkező vendégek számára. A grafika tanszakos diákok az iskola belső falaira varázsoltak egyedülálló alkotást. A folyosók és tantermek tematikus falfestése azt a célt is kiválóan szolgálja, ami egy iskolában az elsődleges: a tanítást. Mindezeken felül pedig a munka megbecsülésére is nevel, hiszen a sok ember sok munkaóráját dicsérő alkotásokat tiszteletben tartják a diákok, tudva, hogy tanáraik és társaik mennyi energiát fektettek bele az elkészítésükbe.

 

Szöveg: Farrné Kovács Mónika igazgató / Horváth Zoltán