Rendszerüzenet

Bemutatták Az ország iskolája című könyvet

A Debreceni Református Kollégium történetét fiatalokhoz szóló nyelvezettel írta meg Győri L. János, és ehhez igazodnak a könyv illusztrációi is. A cél, hogy a középiskolások tankönyvként is használhassák az irodalmi szemelvényekkel kiegészített kötetet, amit a Kollégiumi Esték rendezvénysorozat részeként mutattak be 2024. március 11-én a Díszteremben.

A Debreceni Református Kollégium igazgatótanácsának elnöke nyitotta meg a Kollégiumi Esték új folyamát. Baráth Béla Levente elmondta, a rendezvénysorozat első alkalmát 1993-ban szervezték meg, majd többnyire havi rendszerességgel tartották meg. Kezdetben a programsorozat célja volt az is, hogy a Debreceni Egyetem diákságát kössék a kollégiumhoz, ezért általában ezt a korosztályt érdeklő témákban választottak előadókat.


Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Kollégium igazgatótanácsának elnöke

Ezt követően a Kollégiumi Esték történetét Győri L. János ismertette részletesebben. A Debreceni Református Kollégium Múzeumának közgyűjteményi igazgatója, a Kollégiumi Baráti Kör elnöke a kezdetektől részt vett a szervezésben. Elmondása szerint a rendezvénysorozat nehezen behatárolható, hiszen az elmúlt három évtizedben nemcsak előadásokat, hanem koncerteket, könyvbemutatókat is tartottak, de előfordult, hogy kirándulással kötötték össze a találkozót. Számítása szerint közel száz eseményt szerveztek meg a program részeként. Fontos céljuk volt, hogy a rendszerváltás után újraszervezzék a református értelmiséget. Ezért olyan keresztyén-konzervatív értékrendet képviselő előadókat hívtak, akik a kultúra területén ismert személyiségeknek számítottak. Ennek révén elérték, hogy a kollégiumra már ne zárt közegként tekintsen a közvélemény.


Győri L. János, a Kollégiumi Baráti Kör elnöke, a könyv szerzője

A történelmi visszatekintést követően elkezdődött a Kollégiumi Esték alkalma. Az ország iskolája című könyv bemutatóját Kovács Gergely, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona tanára moderálta, kiemelve, hogy a kollégium történetéről sok kiadvány született már, többek között Győri L. János is írt már egyet Kősziklán épült vár címmel 1992-ben.

A szerző erre reflektálva elmondta, hogy egy évet töltött Zürichben egyetemistaként, akkor kezdett el írni. „Nagyon magányosnak éreztem magam Svájcban, ezért dolgoztam a kollégium történetének lejegyzetelésén, többnyire emlékezetből. Miután hazajöttem, már csak a dátumok pontosítása, a részletek ellenőrzése maradt hátra, így született meg a Kősziklán épült vár” – emlékezett vissza Győri L. János, majd azzal folytatta, hogy legújabb könyvét is egy nehéz időszakban, a koronavírus-járvány idején kezdte írni. Az ország iskolája kapcsán elmondta: a cím nem saját szófordulata. Nagy Sándor kollégiumi történetíró a két világháború között adott ki egy magyar-angol nyelvű, szociológiai megközelítésű kiadványt ezzel a címmel.

Győri L. János saját bevallása szerint ilyen hosszú ideig még nem dolgozott egy könyv megírásán, ennek fő oka az volt, hogy meg kellett találnia azt a formát, amely a középiskolások számára is érdekes lehet. „Móricz Zsigmond 1920-ban jelentette meg Légy jó mindhalálig című regényét, amely a Debreceni Református Kollégiumban játszódik. A százéves évfordulóra terveztünk készíteni egy olyan kiadást, amely az iskolával kapcsolatos magyarázó jegyzetekkel egészíti ki az eredeti szöveget. Ezt végül nem tudtuk megvalósítani, ezért megfordítottam az ötletet, és a kollégiumtörténeti kiadványt egészítettem ki irodalmi szemelvényekkel, többnyire éppen Móricz regényének részleteivel” – árulta el a szerző. A történeti leírás és az irodalmi szövegek jól elkülönülnek, de mégis párbeszédet folytatnak egymással, így három változatban is használhatók. A fehér oldalak összefüggő kollégiumtörténeti leírást adnak, a csak színes oldalakat olvasva egy irodalmi összeállítás kel életre, és természetesen a könyv egybefüggően is hasznos tudást ad.

A könyvbemutatón részt vett az illusztrátor Orosz Judit is, aki 2007-ben végzett a gimnáziumban. Egykori osztályfőnöke, Győri L. János 2013-ban megjelent Miről mesél a debreceni kollégium? című, rövidebb kiadványához már ő készített illusztrációkat, de akkor, egyetemi tanulmányait éppen befejezve, pályafutása kezdetén más stílusban alkotott. A most megjelent könyvben tudatosan kerülte is a tíz évvel korábbi kiadvánnyal történő összehasonlítást. „Teljesen szabad kezet kaptam a munkámhoz, amiben nagy segítséget nyújtott grafikusként dolgozó húgom, Rebeka. Vele terveztük meg a könyvet úgy, hogy minél inkább a középiskolások igényeihez igazítsuk. Így születtek olyan megoldások, amelyek révén az oldalak között gyorsan lehet tájékozódni, és a megszokottnál strapabíróbb is a borító kialakítása" – tette hozzá az illusztrátor.

A Kollégiumi Esték következő rendezvényét 2024. március 22-én 19:00 órától rendezik meg. A vendég Szabó Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület korábbi főgondnoka lesz, aki nagy szerepet vállalt a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rendszerváltás utáni újraindításában.

Fotók: Ősz Attila