Rendszerüzenet

Újabb könyv született a Debreceni Református Kollégium történetéről

„Az Ország iskolája, a Debreceni Református Kollégium rövid története” címmel Győri L. János csaknem ötéves írói munkájának eredményeként jelenhetett meg a középiskolai tankönyvnek szánt kötet.

"A Debreceni Református Kollégium, amely a szomszédságában álló Nagytemplommal együtt 2013 óta nemzeti emlékhely, a Kárpát-medence egyetlen olyan oktatási intézménye, amely közel fél évezrede bizonyíthatóan ugyanazon a helyen, megszakítás nélkül, egyházi iskolaként működik. Nagykönyvtárát, Oratóriumát, Múzeumát évente sok ezer látogató keresi föl, az ősi iskolával kapcsolatos ismereteiket azonban a legtöben ma sem személyes élmények, hanem tanulmányaik és olvasmányaik révén szerzik. Mindenm magyar érettségiző diáknak illik tudni, hogy 1849 tavaszán a Debreceni Kollégium Oratóriumában mondta ki a magyar országgyűlés a Habsburg-ház trónfosztását, mint ahogy azt is, hogy az "ország iskolája" padjait kis- vagy nagydiákként olyan kiváló írók koptatták, mint Csokonai, Kölcsey, Arany, Ady, Móricz vagy Szabó Lőrinc."

Így kezdődik Az ország iskolája című könyv szerzője által írt előszó. Győri L. János munkája a kollégium életéhez kötődő szépirodalmi szemelvényekkel illusztrált, a kötet grafikai munkáit Orosz Judit készítette. A könyv bemutatója 2024. március 11-én 19:30-kor kezdődik a Református Kollégiumban. Az est házigazdája Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora lesz.

Győri L. Jánossal az Európa Rádió készített interjút. A riporter Tóth Emese.