Rendszerüzenet

Sokkal több köt össze bennünket, mint ami elválaszt...

„Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!... Csak oda küld az Úr áldást és életet mindenkor.” A 133. zsoltár versei határozták meg az ökumenikus világimanap Leveleken tartott alkalmát.

Az utóbbi években Levelek, Besenyőd, Magy települései, gyülekezetei virágkorukat élik az ökumené tekintetében. A három település református, római katolikus, és görög katolikus gyülekezetei évek, évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek az ökumenikus imahétre. Az egyik legjobban várt alkalmak ezek az évben. Idén pedig minden korábbi évnél többen jelentek meg az ökumenikus imaheti alkalmakon, ezért a helyi lelkészek arra jutottak, hogy megszervezik az ökumenikus világimanapot.

A helyi egyházak vezetői arra törekedtek, hogy minél színesebbé tegyék az alkalmat, ezért egy negyedik felekezet képviselőjét kérték fel az igehirdetés szolgálatára: a Leveleki Református Templomban Krank József ortodox parochus szolgált. Az alkalom liturgiáját a helyi egyházak vezetői közösen bonyolították le. Szolgálatot teljesített az Olajág Református Kórus (Besenyőd, Levelek, Magy egyesített református kórusa).

Érdekes volt egy negyedik felekezet szolgálattevőjét meghallgatni, továbbá egy kis betekintést nyerni az ortodox egyház világába. Krank József parochus arról beszélt, hogy mennyire fontos, hogy meglássuk, Isten kincsei vagyunk. Az köt bennünket össze, hogy szeretjük az Urat és szeretjük egymást is.

A helyi egyházak célja innentől kezdve, hogy minden évben megszervezzék az ökumenikus világimanapot, minden évben egy másik helyi templomban, mindig egy negyedik felekezet lelkipásztorának szolgálatával.

Istené a dicsőség mindenért!


Szöveg: Nt. Simon Döme András lelkipásztor
Fotók: Major Ádám