Rendszerüzenet

Fekete Károly püspök Dél-Koreába látogatott

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a szöuli Myungsung Presbiteriánus Gyülekezetben szolgált igehirdetéssel 2024. március 3-án vasárnap, és részt vett Kim Sam-Whan lelkipásztor díszdoktoravatásán.

Az eredetileg nyolc naposra tervezett dél-koreai látogatást Fekete Károly a kialakult közegyházi krízishelyzet miatt lerövidítette, így mindössze két napot töltött a távol-keleti országban, ahol csatlakozott a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Debrecen-Nagytemplomi Egyházközség már kinn tartózkodó közös delegációjához. A püspök a vasárnap délelőtti istentiszteleten Korea és a világ egyik legnépesebb református egyházközségében hirdette Isten igéjét. A jelen lévő mintegy 7500 lelkes gyülekezetben a 90. zsoltár alapján tolmácsolta a Szentírás üzenetét, amelyet interneten és televízión is közvetítettek. Kiemelte, hogy a magyar és a koreai református keresztyén közösségeket összekapcsolja az a meggyőződés, hogy Isten jóakarattal fordul felénk. A szenvedésekkel, háborúkkal és az emberi méltóság sorozatos megsértésével teli világunkban egyedüli vigasztalásunk, hogy Krisztus által megvallhatjuk: „Immánuel – velünk az Isten.” Az igehirdetés után a püspök így imádkozott: „Szívünk királya, Krisztusunk...a kereszten kitárt kezed szélességébe mind beleférünk. Koreaiak és magyarok, szöuliak és debreceniek, Myungsung gyülekezet és Nagytemplomi gyülekezet, mert a Te hatalmas kezed tart minden embert és országot.”

Vasárnap este hét órától tartották a Myungsung gyülekezet hajnali imahetének záróistentiszteletét. A megelőző héten ugyanis a gyülekezet tagjai minden reggel 6 órától istentiszteletre gyűltek össze, hogy imádkozzanak a koreai egyház és a világkeresztyénség – benne a Magyarországi Református Egyház – megújulásáért. Az eseménysort lezáró istentiszteleten a gyülekezet vezető lelkipásztora, Kim Ha-Na szolgált igehirdetéssel. Ennek az alkalomnak a keretében avatták a Debreceni Református Hittudományi Egyetem díszdoktorává Kim Sam-Whant, a Myungsung gyülekezet alapító, immár nyugalmazott lelkipásztorát. A laudációban, amelyet Fekete Károly püspök, úgy is, mint az egyetem professzora, mondott el, elhangzott, hogy a díszdoktori címet Kim lelkipásztor azzal érdemelte ki, hogy „azok közé a református keresztyén testvéreink és szolgatársaink közé tartozik, ’akik emberi helytállásukkal, keresztyén életútjukkal, és életművükkel a Debreceni Református Hittudományi Egyetem számára példaértékűek’.”A doktori fogadalomtételt, amely idején Kim Sam-Whan magyar református palástot viselt,  Baráth Béla Levente, az egyetem rektora vezette és ő adta át az oklevelet is a felavatott tiszteletbeli doktornak. Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével testvéregyházunk, a Koreai Presbiteriánus Egyház moderátora (püspöke) is.

Illesse köszönet a Myungsung Presbiteriánus Gyülekezetet a testvéri vendégszeretetért amelyet a püspök és munkatársai megtapasztalhattak, és Jeong Chae Hwa  budapesti koreai református lelkészt a látogatás megszervezéséért.