Rendszerüzenet

A magyar protestáns gályarabok felszabadítására emlékeztek Debrecenben

A gályarabok emlékműve előtt tisztelegtek 2024. február 13-án a debreceni Nagytemplom mögötti Emlékkertben. 348 évvel ezelőtt szabadult ki a nápolyi gályarabságából huszonhat református és evangélikus prédikátor.

1676 februárjában szabadította ki a holland admirális, Michiel de Ruyter a protestáns hitükért üldöztetést szenvedett prédikátorokat gályarabságukból. Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora szerint az 1676. februári eseményekre érdemes emlékezni.

"Ez egy szabadítási emléknap, de mégis emlékeztet bennünket egy olyan időszakra, ami a magyar történelem egyik legvérzivatarosabb időszaka volt, amikor a vallási türelmetlenség meghatározta az ország életét. Ennek egyfajta feloldása is volt ez az esemény" nyilatkozta a Debrecen Televíziónak Baráth Béla Levente.

Pusztai Gábor, a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszékének vezetője szerint az alacsony sorból származó holland admirális élete példaértékű, hiszen olyan ember volt, aki tudta, mikor minek van ideje. Érdekesség, hogy a debreceni Ruyter utca az ő nevét viseli.

"Amikor a hazáját kellett védeni, akkor mindent megtett annak érdekében, hogy megvédje Hollandiát, biztosítsa annak függetlenségét, elhárítsa a külső veszélyt, ami nem volt egyszerű. Mindemellett amikor lehetősége volt rá, akkor tudta azt is, hogy mikor lehet békés megoldásokkal, kompromisszummal, diplomáciai tárgyalásokkal elérni a célját – magyarázta Pusztai Gábor.

Az ünnepség résztvevői megkoszorúzták az 1895-ben emelt emlékoszlopot, amit debreceni látogatása során II. János Pál pápa is felkeresett.

Az Európa Rádió összeállítása itt hallgatható meg:

Szöveg: dehir.hu
Fotók: DRHE