Rendszerüzenet

Kifosztottból felebarát

Az irgalmas samaritánus példázatának üzenetét hirdette az ökumenikus imahét békéscsabai és debreceni alkalmain Fekete Károly. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke 2024. január 23-án a békési vármegyeszékhelyen, másnap a cívisvárosban szolgált, kedden a gondoskodó felebarátot, szerdán a még jobb felebarátot állítva a középpontba.

„Az az ember, aki az utamba kerül, aki segítségre szorul, éppen az a felebarátom” – erről beszélt Fekete Károly a Békéscsabai Evangélikus Kistemplomban, az ökumenikus imahét harmadik napján. A Békéscsabai Médiacentrum (7.Tv) összeállítása itt tekinthető meg:

Másnap este a Szent Anna Székesegyházban gyűltek össze a debreceni keresztények. Fekete Károly folytatta gondolatait az irgalmas samaritánus példázatáról. „Jézus példázatának eseménysora a kifosztottság megtapasztalásával indul. Ez a rablóélmény indít mindent, csakhogy a kifosztó nem mindig egy útonálló. Elég egy hirtelen jött betegség, a testi-lelki épség elvesztése, elég egy váratlan gyászhír, egy nem várt csalódás és már ránk is tör a kifosztottság. A lelkünkbe tipor egy-egy kiüresítő hazugság, megalázás, mocskolódás és az ember egyik pillanatról a másikra sebzetté válik” – fogalmazott egyházkerületünk püspöke, aki azzal folytatta, hogy ebből következik az otthagyottság tapasztalata, ami ugyancsak aktuális napjainkban. „Az otthagyottsághoz ma sem kell vérbefagyottként feküdni az út szélén. Elég, ha helyben hagy bennünket a megélhetésért folytatott küzdelem, a feladatunk súlya; elég, ha magunkra maradunk a kétségeinkkel és a félelmeinkkel” – tette hozzá Fekete Károly.

Úgy fogalmazott, Jézus nemcsak beszélt az irgalmas samaritánus felebaráti szeretetéről, hanem példaként is szolgált földi élete során. A püspök beszélt arról a parafrázisról is, amely a példázat folytatását fogalmazza meg. Eszerint az irgalmas samaritánus ugyanazon az úton haladva újra és újra sebesült, kifosztott embert talál. Mindegyikükön gyakorlott mozdulatokkal segít, végül azonban úgy dönt, hogy jó samaritánus helyett jobb samaritánus akar lenni. „Elhatározta, hogy felkeresi a rablótanyát, és a tetteseken fog segíteni” – zárta gondolatait Fekete Károly.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke a keresztény testvérek szeretetteljes egységét emelte ki, ahogyan azt Krisztustól, az igazi samaritánustól megtanulhattuk, míg az alkalomnak otthont adó Szent Anna Plébánia plébánosa, Krakomperger Zoltán imaközösséget vezetett a jelenlévőknek.

Fotók: Miskolczi János