Rendszerüzenet

Az ökumenikus imahét hétfői alkalmán Szegeden szolgált Fekete Károly

A szegedi dómban hirdetett igét a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az ökumenikus imahéten 2024. január 22-én. Fekete Károly a 133. zsoltár alapján a testvéri egység jelentőségét hangsúlyozta.

„Szeresd az Urat, a te Istenedet... és felebarátodat, mint magadat.” – hangzik a jól ismert igeszakasz az idei évben az ökumenikus imahét alapigéjeként. Az idei évben az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport által összeállított imahét programjához csatlakoztak a szegedi keresztyén felekezetek is.

Az imahét második napján a Fogadalmi Templomban gyűltek össze a szegedi gyülekezetek tagjai, ahol Isten ígéjét - hosszú évek hagyománya alapján - a római katolikus, az evangélikus és református egyházkerületek püspökei hirdették.


Kondor Péter evangélikus püspök (balra), Fekete Károly református püspök (középen) és Kiss-Rigó László római katolikus püspök (jobbra)

Az alkalom elején Kiss-Rigó László, a római katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke köszöntötte az összegyűlt közösséget, hangsúlyozva az alkalom ünnepi voltát. Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke Lukács evangéliumából olvasta fel a nagy parancsolatot, amely alapján a krisztusi szeretet által megismerhető valódi szeretetről hallhatott a gyülekezet tanítást.


Kondor Péter evangélikus püspök

Az alkalmon dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az alkalomra kijelölt ószövetségi igeszakaszt, a 133. zsoltárt olvasta fel, és magyarázta azt. „Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!” Egyházkerületünk püspöke kiemelte, hogy ez az ige magyarázza számunkra a hét kiemelt újszövetségi textusát.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Az emberek közötti egyetértés és szeretet, Isten szeretetében gyökerezik, és Isten áldása ott van jelen, ahol ez az egység megvalósul. „Szent pillanatokat is felidéz a zsoltár: a drága olaj lecsordulása a fejről, ami legördül a szakállról a ruhára, és az Isten erőterét árasztja, ami ápol, gyógyít, felüdít. A drága, illatos olaj, amely Isten áldó kegyelmének, jóindulatának szimbóluma, hogy az élet és a világosság bőségesen áradjon és Isten titkainak részesévé tegyen. De a testvérek egyetértése nélkül távolodnak a titkok, csak úgy tudunk Krisztus körül maradni, ha keressük a testvéri egyetértés útjait” – fogalmazott az egyházkerület püspöke.

Az alkalmon Kondé Lajos püspöki helynök, Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese és Zilahi Réka lelkipásztor szolgált imádsággal.


Kondé Lajos püspöki helynök (jobbra), Juhász András esperes és Zilahi Réka református lelkész

Az alkalmon összegyűjt adománnyal a szegedi Ferences Szegénykonyha szolgálatát támogatták.

Szöveg: Gyatyel Péter lelkipásztor / Horváth Zoltán
Képek: Busch Péter lelkipásztor