Rendszerüzenet

A Magyar Kultúra Napját ünneplik Szatmárcsekén

A hagyományt folytatva megemlékezést szervez Szatmárcseke Község Önkormányzata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata és a Kölcsey Társaság a Magyar Kultúra Napja alkalmából a református templomban és Kölcsey Ferenc sírjánál.

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta minden évben ekkor ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, ebből az alkalomból a magyarság nemcsak az anyaországban, hanem a határokon túl és szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. 

Nemzeti imádságunk Szatmárcsekén született meg 1823 januárjában. A kézirat szerint a tanulmányait a Debreceni Református Kollégiumban végzett Kölcsey 22-én tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal alkotását, amely az 1848-49-es szabadságharc leverését követően vált közmegegyezés alapján himnuszunkká.

Szatmárcsekén hagyományosan ünnepi istentiszteletet is tartanak a jeles esemény alkalmából, melyet követően megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét. A 2024-es megemlékezésen igét hirdet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. A részletes program: