Rendszerüzenet

Az egyházkerület püspöke is átvette a betlehemi lángot

A történelmi egyházak képviselői közösen fogadták a betlehemi lángot a debreceni Családsegítő és Gyermekjóléti Központ udvarán 2023. december 20-án. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Isten gondviselését hangsúlyozta az ünnepi eseményen.

A házigazda önkormányzat képviseletében Puskás István alpolgármester fogadta a 43. Főnix Cserkészcsapat közreműködésével Debrecenbe került betlehemi lángot. A kultúráért felelős alpolgármester arról beszélt, hogy a karácsony nem csak a terített asztalokról és az ajándékokról szól, hanem egy több mint kétezer évvel ezelőtti születésnapról is.

Mint mondta, Jézus a mai napig jelen van közöttünk és segít bennünket, hogy az év minden napján a szeretet erejével élhessük az életünket.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházközség püspöke azt hangsúlyozta, hogy az érkező láng nem is Betlehemből származik, hanem a mennyből. Az eseményen jelenlévő gyermekekre utalva úgy fogalmazott: Jézus gyönyörű mondata szerint a mennyek országa éppen olyanoké, mint amilyenek ők.

"Ahogy rátok gondot viselnek a felnőttek, úgy visel gondot mindannyiunkról a Mennyei Atya. Ez a láng is arra emlékeztet karácsonykor, hogy Isten békét kötött velünk Krisztus szeretetén keresztül. Ezt a békét vigyétek magatokkal, hogy a családokban is megszülessen" – tette hozzá Fekete Károly.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája elmondta, hogy minden templomban ott lesz ez a betlehemi láng, így egy mécsessel bárki hazaviheti az otthonába az ünnepre.

Papp László, a római katolikus Szent István plébánia plébánosa kiemelte: az a feladatunk, hogy őrizzük a szeretet lángját, amit Jézus gyújtott a szívünkben. Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa a fényről mondott el egy rövid mesét a gyerekeknek, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze pedig arról szólt, hogy legyünk hálásak, amikor ezen a vasárnapon a betlehemi lángról gyújthatjuk meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját.

A betlehemi láng mellett egy jászollal, jelmezekkel és díszletekkel felszerelt mobil karaván is Debrecenbe érkezett, amely december 10. és 23. között Sepsiszentgyörgytől Budapestig különböző városokban állomásozik. A betlehemezés hagyományát megelevenítő játék során Böjte Csaba ferences rendi szerzetes úgy fogalmazott: fogadjuk be az élő Istent és egymást az életünkbe, ne zárkózzunk el, hanem nyissunk egymás felé.

Szöveg: DMJV Önkormányzata, Horváth Zoltán
Fotók: DMJV Önkormányzata