Rendszerüzenet

„Kezeink munkáját tedd maradandóvá”

Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész munkáiból nyílt kiállítás Debrecenben az Új Városháza földszinti terében 2023. december 1-jén. A tárlat címe nem véletlenül egy bibliai idézet, hiszen a számos díjjal elismert alkotó 1988-ban – könyvelői munkáját feladva – elsősorban református palástokat kezdett el készíteni.

Az önkormányzati épületben a Debreceni Értéktár Bizottság rendszeresen szervez kiállításokat helyi iparművészek részvételével. Az év utolsó heteiben palástokkal telt meg az ügyféltér. Mazsu János, a bizottság elnöke Kiss Árpádné kiállításának megnyitóján arról beszélt, hogy a művészeknek adott bemutatkozási lehetőséggel meg tudják mutatni azokat az értékeket, amelyekre vigyáznia kell a városnak.

„Ez a hétköznapi folyosó különleges módon átlényegül és ablakot nyit Debrecen múltjára, valamint örökségeinek és hagyományainak értékvilágára” – fogalmazott Mazsu János.

Az értékőrzés szerepét hangsúlyozta Komolay Szabolcs, a debreceni önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke is.

„Ezeket a tárgyakat a 21. századi ember kevésbé tekinti értékesnek, mert nem tudja, miért és hogyan készülnek. Pedig ezek a ruhák számos olyan szakrális mondanivalót hordoznak magukban, amelyeket az adott kor emberei világos üzenetként értelmeztek” – emelte ki Komolay Szabolcs.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke felelevenítette, hogy a palástot hagyományosan az apostolok, azaz a küldöttek viselték, és ez a jelentése nem változott, hiszen a református lelkészek is Isten üzenetét hirdetik. Fekete Károly visszaemlékezett arra, hogy 35 évvel ezelőtt, néhány társával együtt teológiai tanulmányaik végéhez közeledve palástkészítésre Kiss Árpádnét kérték fel.

„Az édesanyák csodákra képesek, mert lánya – aki szintén teológustársunk volt – kedvéért Katika visszabontott egy régi palástot, és ez alapján elkészítette első saját alkotását. Ezt követően sorra jöttek a megkeresések, én is bekopogtattam, így az elsők között kaptam tőle palástot, ami a mai kiváló állapotban van és jól használható” – emlékezett vissza Fekete Károly.

Egyházkerületünk püspöke felidézte, hogy Kiss Árpádné 20 évnyi magas színvonalú szakmai munka után, 2008-ban elismert népi iparművésszé vált, majd újabb tíz év elteltével a Népművészet mestere címet vehetett át. Megfogalmazása szerint ezzel a református lelkészi palást is kitüntető elismerésben részesült.

„A mi palástunk a szolgálatra való felhatalmazást hivatott kifejezni. A lelkipásztori palást egyszerűségében is gyönyörű, a mesteri kezektől már lehet egyedi, de bármilyen könnyű anyagból készüljön is, mi, lelkipásztorok tudjuk, hogy súlya van…” – zárta gondolatait Fekete Károly.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Bárdos Ildikó népdalművész. A tárlat 2024. január 15-ig látható a debreceni Új Városháza földszinti ügyfélterében.

Fotók: Miskolczi János