Rendszerüzenet

Református teológiák diákvezetői találkoztak Debrecenben

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem adott otthont annak a találkozónak, amelyet hat Kárpát-medencei református felsőoktatási intézmény diákvezetői szerveztek 2023. november 24-én. A fiatalok beszámoltak örömeikről és nehézségeikről, illetve foglalkoztak a jövő évben esedékes három nagy programmal is.

A házigazda DRHE képviselői mellett a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem, a komáromi Selye János Egyetem, a Pápai Református Teológiai Akadémia, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet küldöttsége vett részt a tanácskozáson. A hallgatói önkormányzatok szeniorait, titkárait a házigazda intézmény rektora, Baráth Béla Levente köszöntötte. Az egyháztörténész elmondta, hogy az elmúlt 150 év debreceni lelkészképzéséről kevés leírás született, így kollégáival elkezdték kutatni ezt a korszakot. Így találtak rá egy 1900. május elsején készült fényképre, amely tanúsága szerint volt egy hasonló találkozó az ország több pontjáról érkező protestáns teológusok részvételével a cívisvárosban.

Baráth Béla Levente hozzátette, ez egy olyan szakmai és egyben baráti közeg, amelyben együttműködés jellemző legyen szó a doktori képzésről, közös publikációkról vagy éppen nemzetközi kapcsolatokról. Ezért van különösen nagy szerepe ezeknek az eseményeknek.

Hodossy-Takács Sámuel, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem szeniora úgy fogalmazott a rendszeres találkozások szükségességéről, hogy kevés és egyre kevesebb a Kárpát-medencében a teológus, ezért „nem tehetjük meg, hogy nem építjük egymást, annál is inkább, mert a többféle struktúrákban működő hallgatói önkormányzatok kapcsán sokat tanulhatunk egymástól.”

A fiatal teológusoknak Bozsoki-Sólyom Pál, a Károli Gáspár Református Egyetem szeniora tartott áhítatot. A Prédikátor könyve 8. fejezete alapján kiemelte, hogy a Szentírás az élő ige. „Jézus Krisztuson keresztül ismerhetjük fel, mikor minek van itt az ideje, és ez a nagy feladatunk lelkészként is: megmutatni másoknak, hogy a bölcs időfelhasználás ott van előttünk a Bibliában” – tette hozzá.

A diákvezetők megismerték a társintézmények helyzetét, majd foglalkoztak a márciusi teológustalálkozó, az áprilisi teológus futballkupa és a májusi Református Egység Napja előkészületeivel is.