Rendszerüzenet

Ökumenikus összefogás advent idején Debrecenben

A négy adventi hétvégén közös ünnepi alkalmakkal várják a karácsonyt a történelmi egyházak. A következő három vasárnapon a református Nagytemplom ad otthont a gyertyagyújtással egybekötött és kulturális műsorral kiegészített áhítatoknak, míg az utolsó adventi hétvégén rendhagyó módon szombaton, a Kistemplomban tartják meg az ünnepséget.

„A karácsony Jézus születéséről szól, és nagyon örülök neki, hogy Debrecen olyan város, ahol ennek együtt is hangot tudunk adni a város egyházi vezetőivel” – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere a következő hetek programjait ismertető sajtótájékoztatón 2023. november 27-én a Kossuth téren felállított Hüttében. A városvezető bejelentette, hogy a hagyományoknak megfelelően az adventi koszorú első gyertyáját december 3-án (vasárnap) 17 órától a Nagytemplom lépcsőjén gyújtják majd meg az egyházi vezetők ünnepi gondolatait követően.


Papp László, Debrecen polgármestere

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta: a Kossuth tér felvonulási területté vált az adventre készülve, sajnos azonban a világ több pontján másfajta felvonulási területről hallunk. „A gonoszság kapott felvonulási területet, és nemcsak fizikai területfoglalás zajlik, hanem a gonoszság a szíveket is elfoglalja” – utalt a háborús övezetekre egyházkerületünk püspöke. „De kapunk négy hetet karácsonyig a fordulatra, hogy tegyük a környezetünket a krisztusi szeretet felvonulási területévé. Abban bízom, hogy amikor felgyúlnak a fények és együtt énekeljük a karácsonyi énekeket, akkor ez az érzés a lelkünkbe költözik majd” – tette hozzá Fekete Károly.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

A görögkatolikus hívek már elkezdték a várakozás időszakát, hiszen a keleti egyházban a 40 napos böjthöz igazodva hat gyertyát gyújtanak meg. Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája úgy fogalmazott, hogy a karácsony és az azt megelőző időszak a kapcsolatokról, a közösségépítésről, a találkozásokról szól, és ebben helye van a böjtnek, a lemondásnak is.


Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke ezt a gondolatot azzal egészítette ki, hogy a hajnali szentmiséken való részvétel is lehet áldozat, felajánlás Isten felé, aminek a római katolikus egyházban nagy hagyománya van. „Hogyan tudunk még áldozatot hozni? Úgy, hogy bekapcsolódunk a jóság folyamatába. Szándékosan nem jótékonyságként említettem, mert annak lehetnek olyan vetületei, hogy a jótékonykodó van a középpontjában. A jóság középpontjában viszont Isten áll, Ő a jóság forrása. Ezért kapcsolódunk be például a Debreceni Karitatív Testület adománygyűjtésébe is, mind gyülekezeteink, mind intézményeink révén” – mondta el Palánki Ferenc.


Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke

A tájékoztatón részt vett Németh Luca nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek debreceni közösségének tagja, a Svetits Katolikus Iskolaközpont pedagógusa, aki hangsúlyozta, hogy iskolájuk közel 130 éve szerves része a város életének, ezért örömmel vesznek részt a korábbiaknál is nagyobb mértékben a programokban.


Németh Luca nővér

Az eseményen a Pendely Énekegyüttes-család tagjai (Sztancs Anna, Vojtkó Eszter, Fülöp Eszter), valamint Roberto Mattina római katolikus missziós és családja énekeltek.



Fotók: DMJV Önkormányzata