Rendszerüzenet

Teljes az összefogás Debrecenben adventi adományok gyűjtésében

A református, a római katolikus és a görögkatolikus egyház, valamint a város és helyi cégek, intézmények is csatlakoztak a Debreceni Karitatív Testület kezdeményezéséhez, melynek célja több ezer család támogatása karácsony előtt. Elsősorban tartós élelmiszert, ruhákat és tisztálkodási eszközöket várnak a Magyar Református Szeretetszolgálat által előkészített dobozokba.

Az Összefogás Debrecenért elnevezésű programot 2020-ban indította el a Tiszántúli Református Egyházkerület, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye, a római katolikus Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, a Debreceni Karitatív Testület és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A koronavírus-járvány idején különösen nagy szükség volt a segítségre, de az akciót a következő két évben is folytatták a város karitatív szervezetének koordinálásával, aminek köszönhetően 2021-ben és 2022-ben összesen több mint hatezer csomagot adtak át négyezer család részére.

Az összefogás idén is megvalósul: 2023. november 13-tól december 15-ig várják a felajánlásokat a résztvevő szervezetek. A Magyar Református Szeretetszolgálat által biztosított dobozokat elsősorban templomokban helyezik majd el, de az egyházközségek mellett iskolák, intézmények és cégek is igényelhetik, minél szélesebb körben megteremtve ezzel az adományozás lehetőségét. Emellett az MRSZ Leány utca 2. szám alatti központjában magánszemélyként is bárki kérhet dobozt, amelyet megtöltve ugyanitt le is adhat.

Az akció részleteiről sajtótájékoztatót tartottak a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban november 13-án. Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta: advent időszakában Debrecenben hagyományosan erős összefogás alakul ki azzal a céllal, hogy ahol szükség van a segítségre, oda időben, még karácsony előtt megérkezzen. A városvezető kifejezte háláját az egyházi vezetők felé, amiért idén is töretlenül támogatják a rászorulókat.


Papp László, Debrecen polgármestere

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Pál apostol korinthusbeliekhez írt leveléből idézve kezdte gondolatait, miszerint a szeretet soha el nem fogy. Úgy fogalmazott, hogy az adventben éppen arra emlékezünk, hogy a Teremtő Isten Jézus Krisztusban testté lett az emberért, az Ő szeretete tényleg nem fogy el. „Ez ösztönöz bennünket arra, hogy minden külső körülmény ellenére ismét gondoljunk azokra, akik nehezebb helyzetben vannak, mint mi. Ez fokozottan érvényes akkor, amikor nagy nemzetközi akciók zajlanak a fegyveres konfliktusban érintett helyszíneken, hiszen éppen ilyenkor kell a sajátjainkra gondolni, segíteni azoknak, akik itthon szükséget szenvednek, hogy érezzék, ők is számon vannak tartva.”


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Fekete Károly azt is kiemelte, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat idén is örömmel ajánlotta fel koordináló tevékenységét. Végezetül hozzátette: a Karitatív Testület rövidítése KT, a református olvasatban pedig a káté hitvallás. „A szeretet soha el nem fogy: ez a mi hitvallásunk, ezért mozdulunk Debrecenben újra együtt” – zárta gondolatait Fekete Károly.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke elmondta, hogy a Magyar Katolikus Egyház éppen november 13-én tartja a magyar szentek és boldogok emléknapját. „Szent II. János Pál pápa azt mondta, hogy a szentek nem azt várják tőlünk, hogy tapsoljunk nekik, hanem, hogy kövessük őket. Ők úgy jutottak el az üdvösségre, hogy életre váltották azt a szeretetet, ami soha el nem múlik. Vagyis az ő szeretetük, életük mások számára gyümölcsöző lett, ezért példák számunkra” – fogalmazott Palánki Ferenc.


Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke

A görögkatolikus egyházat Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke képviselte, kiemelve, hogy az advent fontos szereplői az angyalok, hiszen ők hirdetik a jó hírt, ezáltal példák számunkra is. „Én ebben az összefogásban annak a lehetőségét látom, hogy aki bekapcsolódik ebbe a kezdeményezésbe, tehet azért, hogy még angyalibb legyen itt a Földön” – tette hozzá Seszták István.


Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke

Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke kiemelte: az egyházak ilyen jellegű és mértékű összefogása az országban csak Debrecenben van jelen. A Karitatív Testület ernyőszervezetként több mint 30 tagszervezetet fog össze, így sokféleképpen be lehet kapcsolódni az adománygyűjtésbe. Hozzátette: fontosnak tartották azt, hogy idén a rászorulóknak átadott csomagokba nemcsak tartós élelmiszer, higiéniai eszközök, valamint ruha kerüljön, hanem bibliai igék és egy-egy gondolat a református, a római katolikus és a görögkatolikus püspököktől.


Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke zárásként elmondta, hogy nemcsak a segíteni szándékozók jelentkezését várják, hanem azokét is, akik rászorulnak, bátorítva őket, hogy merjenek kérni.


Fotók: Miskolczi János