Rendszerüzenet

Sz. Kóczián Melinda emlékére nyílt kiállítás a Debreceni Református Nagytemplomban

A tavaly elhunyt Sz. Kóczián Melinda pasztellképekei, grafikái és tűzzománcai láthatók január közepéig a Nagytemplom Kálvin János Galériájában. A Végtelenbe libbenő című tárlatot mások mellett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg 2023. november 12-én.

Sz. Kóczián Melinda Gyöngyösön született 1946-ban, középiskolai tanulmányait Egerben végezte, majd ugyanott, a Tanárképző Főiskolán szerzett magyar-rajz szakos tanári diplomát. Férjével, Szilágyi Imre grafikusművésszel két gyermeket neveltek fel Debrecenben, mindeközben Sz. Kóczián Melinda Hajdúböszörményben, az Eötvös József Művészeti és Általános Iskolában 1974-től nyugdíjazásáig tanított. 1990-től volt kiállító művész: a debreceni, hajdúböszörményi, váci, hévízi, kovásznai, ausztriai és a francia Saint Michel-i tárlatokon tűzzománcokkal, linómetszetekkel és pasztellképekkel szerepelt. Sz. Kóczián Melinda 2022 márciusában hunyt el. Emlékére a Debreceni Református Nagytemplom Kálvin János Galériájában nyílt kiállítás.

A megnyitón Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt mondta: Sz. Kóczián Melinda a neki adatott szellemi és lelki talentumokkal, áldásokat árasztó szép bizonyságaival sokakat gazdagított, elsősorban családját, alkotótársait, tanítványait és barátait. „Hálát adunk Istennek gazdag és gazdagító személyiségéért, és csak azt fájlaljuk, hogy ő nem állhat itt Imre mellett” – tette hozzá Fekete Károly.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Köszöntőt mondott Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális és Oktatási Bizottságának elnöke is, aki hangsúlyozta: Sz. Kóczián Melinda sugárzó személyisége művészetének lírai, bensőséges hangulatú ábrázolásában is visszatükröződik. „Ettől őszinte és hiteles mindaz, amit alkotóként, pedagógusként tett a növendékeiért és a város kultúrát szerető közönségéért” – fogalmazott a képviselő.


Komolay Szabolcs, önkormányzati képviselő

Vitéz Ferenc költő, irodalomtörténész Végtelenbe libbenő címmel írt emlékkönyvet Sz. Kóczián Melinda alkotásaira reflektálva. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorhelyettese úgy fogalmazott: Kóczián Melindát a láthatatlan Isten látható alkotásaiból megérthető és átérezhető szeretet és a megismeréshez szükséges művészi kísérletezés, a különféle műfajok és technikák tanulmányozása, alkotói kalandja vezette a küldetése útján. Mindemellett annak felismerése, hogy ott van a titok minden dolgok alján, vagy mindenek fölött, és ennek sejtelmessége az alkotásokon is megmarad” – tette hozzá.


Vitéz Ferenc, költő, irodalomtörténész

A kiállítás megnyitóján Dobi Dóra énekelt, Tulipán Márton pedig verset szavalt, mindketten a Debreceni Református Hittudományi Egyetem teológia-lelkész szakos hallgatói.

Zárásként Szilágyi Imre köszöntötte, majd invitálta a jelenlévőket 2023. december 4-én 17:00 órára a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóba, ahol sor kerül a Végtelenbe libbenő című könyv bemutatására.


Fotók: Miskolczi János