Rendszerüzenet

"Emlékezzél meg az egész útról, amelyen hordozott téged az Úr!"

Debrecenbe szállította a 95 éve fennálló Franciaországi Magyar Protestáns Református Egyház dokumentumait Heddad Annamária, a gyülekezet főgondnoka. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Dr. Kocsis Attila, a Magyar Református Diaszpóra Központ igazgatója vették át az értékes dokumentumokat további megőrzésre és feldolgozásra.

A testvéri beszélgetésen és egyeztetésen elhangzott, hogy még további, a gyülekezet történetét megörökítő és bemutató fotók és írásos anyagok átadása várható a közeli jövőben. Tekintettel arra, hogy a gyülekezetnek, amelyik minden hónap első vasárnapján tartja istentiszteletét, nincs saját ingatlana, fontosnak tartották a dokumentumok összegyűjtését és biztonságos helyen történő együtt tartását. Pótolhatatlan anyagok ezek, hiszen az alapító lelkész, Kulifay Imre a kezdetektől fogva pontosan feljegyezte, dokumentálta a párizsi és a franciaországi magyar reformátusok közös történetét. Mindezeknek a feldolgozása és publikálása még részletesebben és tényszerűen mutathatja be a magyar diaszpóra életét, hitéhez, egyházához fűződő kapcsolatát.

Az átadás/átvétel alkalmával az is kihangsúlyozásra került, hogy ez az első és reménység szerint mások által is követendő esemény, amikor egy, a diaszpórában élő magyar református gyülekezet az anyaországba hazahozza dokumentumait. A Magyar Református Diaszpóra Központ 2019-ben, a Generális Zsinat határozata alapján a Tiszántúli Egyházkerület fenntartásában alakult meg. Feladatai közé tartozik többek között a diaszpórában élő magyar református gyülekezetek írásos és digitális formában lévő anyagainak gyűjtése, gondozása és feldolgozása.

Illesse köszönet Főgondnok Asszony elévülhetetlen szolgálatát a párizsi és franciaországi gyülekezet összetartásáért, a vendégigehirdetők meghívásaiért és a múlt emlékeinek gondos megőrzéséért.


Dr. Kocsis Attila